С благодарност за всеотдайността към нашето Светилище

110 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА 1910” СЕЛО ДУШАНЦИ

• Кристина Петкова,
председател на НЧ „Светлина 1910” с. Душанци,
пред в. Камбана

– За нас – читалищните настоятели, членове и самодейци, 2020 трябваше да бъде една година на 110-ти юбилей от създаването на нашето читалище „Светлина-1910”. Тя трябваше да премине с много тържества, с много емоции, награди… Но така или иначе, 2020-та премина под знака на пандемията от коронавирус. Оставаме с дълбоката надежда, че през 2021 ще можем да направим един отложен юбилеен концерт и да осъществим всичките си идеи.

В началото на годината, времето, през което бяхме в изолация, Читалищното настоятелство провеждаше своите заседания онлайн. Тогава решихме, като алтернативна мярка, да се направи един филм, който да бъде излъчен по местната телевизия, в случай, че не можем да направим концерт. Този филм вече е факт, и дай Боже, да имаме възможността да го излъчим и по други телевизии. Основната идея за него е на Вера Бойчева. След прочит и анализ на документите и протоколите, запазени през годините в читалището, тя подготви сценария абсолютно безвъзмездно.

В летните месеци, доколкото времето и условията ни позволяваха, започнахме да подготвяме празничната програма с ръководителите на съставите. Самодейците ни не почиваха и с голям ентусиазъм подготвяхме юбилейния концерт.

През отиващата си 2020 година, единственото ни участие бе във фестивала „Чуйте Девин” гр. Девин през м. октомври. Читалищното настоятелство единодушно взе решение това участие да бъде като подарък за всички самодейци във връзка с годишнината, ако евентуално стане така, както се и случи, да не можем да направим концерта.

По време на фестивала получихме поздравления от организаторите за представянето на самодейците ни, като във фейсбук страницата беше написано, че е гордост присъствието им на сцената в Девин. И трите ни състава са прекрасни! Благодаря ви, мили деца и колеги!

Имахме идея и бяхме поканили златишкия самодеен театър „Мара Пенкова” да играе на 12 ноември. Също така трябваше да направим една вечер на всички самодейни състави от Средногорието, които да играят на сцената в Душанци. За съжаление, тези неща не се случиха.

От друга страна, за огромна радост, филмът за читалището е готов и имаше своята премиера и ние поздравихме с него както душанчани, така и всички жители на района. Искам да спомена хората, които работиха върху продукцията. Това са сценаристът Вера Бойчева, операторите от Средногорие Медия Александър Илиев и Ваня Господинова, режисьорът, който ни засне Сауфан Ал Кюрди, и неоценимата помощ на Катя Илиева. Основните дарители са Геотехмин и Елаците-Мед, те откликнаха на нашето желание да оставим на поколенията тази продукция. Благодарение на социалната програма с Аурубис България успяваме да участваме в различни фестивали и фолклорни конкурси. Също така, с тяхната финансова  помощ, изготвихме дипляни за юбилея.

Искам да благодаря и на други дарители, които са ни помагали през годините. Миналата година ушиха и ни подариха безвъзмездно костюми за децата от втора възрастова група семейство Ангел, Маня и Таня Борисови. Много пъти ни е помагала и продължава да го прави местната фирма Ванеса-Кар. Благодаря и за безрезервната помощ от Община Пирдоп в лицето на кмета Ангел Геров. И още, и още родолюбиви българи!

Като поздрав за 110-годишнината на читалището много искам да спомена и имената на библиотекарите след Иванка Алипиева – това са Златка Кънева, Делка Велева, Галина Дойчинова, Лушка Лалова, Галя Ценова, лека й пръст, и Татяна Драгоева, която е в момента библиотекар.

Благодаря на читалищните настоятелства, които работят безусловно и безрезервно сега и през всичките години за развитието на културната ни институция и за  постигане на  високи резултати.

Специални благодарности към Анета Вельова, инициатор и майстор на всички украси в читалището в периода 2013-2018 г.

Към момента в Читалището членуват 63 човека, имаме около 70 самодееца в съставите. В детския танцов състав, идват да играят деца от Мирково, Златица, Пирдоп и Антон, основно поради високия професионализъм на ръководителя на съставите Камелия Иванова и доброто отношение, което получават от читалищното настоятелство. През 2015 г. на скромно тържество, в присъствието на отец Недко Бръмбаров, съставите получиха името „Светлина”, техен кръстник стана Вера Бойчева – кмет на селото в този период.

С изключителна признателност се обръщам към  ръководители на всички самодейни състави през годините: Камелия Иванова, маестро Кузман Кузманов, към гайдаря Богдан Василев, който е неразделна част от тригласния женски хор, Владимир Ангелиев, Мария Лешкова, Надка Балова, Нели Николова, Цанка Камберова, Диана Булакиева, Цветина Грамова.

Важно е да отбележа, че има голяма приемственост между поколенията самодейци. Това може само да ни радва. Пример за това е участието ни във фестивала в гр. Кестхей Унгария, когато женският хор се качи на сцената и запя песента „Вечерай, Радо”, под съпровода на гайдаря Богдан Василев, едно от децата, което гордо развяваше българския трибагреник, се разплака, беше много трогателно. Това означава, че взаимно се ценим и уважаваме, както ние се радваме на техните изпълнения и танци, така и те оценяват това, което правят техните майки и баби в женския хор.

Днес, всички ние, сме горди с историята на родното Читалище, съхраняваме жив пламъка запален от първите читалищни дейци и работим с ентусиазма на младите!

Нека този пламък гори вечно в Народно Читалище “Светлина-1910”!

Честит празник, душанчани!