Съставите „Средногорска младост“ и „Шарено хоро“ получиха наградата на кмета на Сандански

VI Фестивал „Сандански пее, заиграва, Пирина разлюлява“

На 10 октомври за шести пореден път в китния град Сандански се проведе Фестивалът „Сандански пее, заиграва, Пирина разлюлява“. Организатори са СНЦ ФА „Македонска хубост“ и община Сандански, в лицето на кмета Атанас Стоянов, с чиято подкрепа и съпричастност, това събитие бе реализирано по най-добрия начин.

При перфектна организация, гостоприемство и при изключителни мерки за безопасност и дезинфекция, започна представянето на участниците.

На сцената на Летния театър в Сандански си дадоха среща 36 състава от всички краища на страната. С пъстри носии, с майсторски изпълнения, с ентусиазъм, с жар и себераздаване се сътвори истинска магия на сцената в парка „Свети Врач“.

Участниците се представиха с три изпълнения от фолклорна област по избор на ръководителя на състава.

Председател на журито беше Ивайло Иванов, главен хореограф на НФА „Филип Кутев“, а членове бяха Йордан Николов – хореограф на ансамбъл „Гайтан“, Николов е част от МВГ „Огражденска четворка“. Третият член на журито бе Мирослав Димитров – главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ Благоевград и създател на група „Вакали“.

Средногорието имаше своите представители в лицето на ТС „Средногорска младост“ и ТК „Шарено хоро“ с ръководител Евгения Ралчева.

В първия етап, децата се представиха с Дунавско хоро, Селско шопско хоро, а във втората част се представиха с Шопски танц.

С настроение, с амбиция и хъс, показаха най-доброто, на което са способни, приковавайки жури и публика със своите изпълнения.

Бяха безупречни, вдъхновяващи, греещи и излъчващи младост и красота, гордост и вяра! С тези деца можем само да се гордеем!

ТК „Шарено хоро“ се представи с Пазарджишка копаница, Право ямболско хоро и танц Женско веселие.

До късно вечерта се изявяваха танцовите групи, състави, а сцената преливаше от ритми, багри, усмивки и настроение.

След като и последният участник приключи своята изява, компетентното жури се оттегли, за да прецени кои са най-добрите от най-добрите състави.

За доброто настроение на всички, организаторите бяха подготвили рецитал на обичания македонски изпълнител Карамфил Божиков, който напълни сцената с танцьори от всички групи. Те се хванаха за ръце и се забавляваха от сърце и душа.

Градусът на напрежение се вдигаше от очакването на обявяването на резултатите. Бяха раздадени много награди – по различни възрастови и групови категории, на спонсори, на организатори, и други, и други…

За най-добро автентично хоро голямата награда и първо място, за пореден път, взе групата от с. Марикостиново.

Повод за гордост за цялото Средногорие е друга голяма награда. Наградата на община Сандански и на кмета на общината бе присъдена на двата ни състава – „Средногорска младост“ и “Шарено хоро“, с ръководител Евгения Ралчева. Наградата включва плакет, грамота и парична сума.

В емоционалното си слово, кметът Стоянов изказа своето задоволство от този фолклорен празник на българщината, за всичко онова, което крепи българския дух и самочувствие. „България ще я пребъде, щом има кой да помни и да предава от поколение на поколение своите традиции, мъдрост и фолклорни богатства“ – завърши кметът на Сандански.

Честита награда!

ТК „Шарено хоро“