СУ „Саво Савов“ Пирдоп посрещна партньори по съвместен ERASMUS+ проект

На 29 октомври във фоайето на Първия етаж на Корпус I на СУ „Саво Савов“, се състоя официалното посрещане на екипите, представляващи училищата-партньори по програма ERASMUS +.

Проектът „CAUTION! Rise of the ECO – Warriors” – „ВНИМАНИЕ! Надигане на ЕКО – бойците/войните”, на който СУ „Саво Савов“ е Главен координатор, има за цел да обучи участниците как да изграждат устойчиви общности, които да бъдат икономически, екологично и социално устойчиви, да насърчи решения за запазване на околната среда чиста и да се съхрани за бъдещите поколения, докато все повече ученици осъзнаят, че прекомерното консуматорство унищожава живота ни.

Партньори по проекта са: Португалия – AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE CELORICO DE BASTO; Испания – I.E.S. FRANCESC TÀRREGA; Полша – BIESZCZADY VOCATIONAL SCHOOLS COMPLEX; Литва – KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO INZINERIJOS LICEJUS; Турция – FATİH ANADOLU LİSESİ

Срокът на проекта е до 1 септември 2019 до 31 август 2021 год.

Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и шарена сол, и получиха китка здравец с червен конец. Цвятко Четьов – директор на СУ „Саво Савов”, приветства с „Добре дошли” чуждестранните партньори и им показа статуята на патрона на училището, пред която бяха направени снимки. „Добре дошли в СУ „Саво Савов“, гр. Пирдоп, България! За мен е чест да ви приветствам с началото на нашия общ проект „CAUTION! Rise of the ECO – Warriors“ „ВНИМАНИЕ! Надигане на ЕКО – бойците/войните”. Вярвам, по време на изпълнението му ще изградим общност и насърчим уважението към Природата и запазването и за бъдещите поколения.

Вярвам също, че ще създадем нова мрежа от приятелства между училищата ни, между колеги учители и ученици. Желая успех на общия ни проект! – това каза още в словото си директорът Цвятко Четьов.

В кабинета по английски език, координаторът на проекта Миглена Джежова и ученици от пирдопската гимназия, направиха презентация за всяко едно от училищата, които участват в проекта. След това се проведе работна среща между всички представители.

Пирдопското училище, с крайна оценка 92,5, е класирано на пето място от 20-те одобрени български училища по ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование”, проекти за „Партньорства за училищен обмен”

Информация за училищата – партньори

Португалия

AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE CELORICO DE BASTO

Училището се състои от група по-малки училища и се намира в окръг Брага, с около 2500 жители. Челорико де Басто е подчертано селски район, където доминира селскостопанската дейност. Строителството, търговията и услугите са основен поминък. Първото подобно училище е създадено през 1972 г. През 2010 г. се създава настоящото обединение на училище Celorico de Basto, което обединява EB 2, 3 / S (централно училище), Gandarela EB 2, 3, EB 2, 3 da Mota и неговото училищни подразделения (центрове). Местоположението на училището е много добро, тъй като е в централната част на селото на няколко километра от градовете Амаранте и Фафе.

Училището се състои от три основни училища, едно средно училище, друго средно училище, още четири основни училища и четири детски градини, с общо около 2 000 ученици. В различните училища има няколко компютърни зали, свързани в мрежа и с достъп до интернет. На ниво библиотека, всички училищни библиотеки са включени в една обща мрежа. Групата има институционална поща, moodle платформа и уеб страница. Има 136 служители и 210 учители.

Литва

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO INZINERIJOS LICEJUS

Лицеят по инженерни технологии в Каунас е основано през 2014 година, преди това е съществувало като гимназия с дългогодишна история и традиции. В Лицея се обучават ученици  на възраст от 7 до 19 години в начален, прогимназиален и гимназиален етап. Днес в лицея учат 1 500 ученици, обучавани от 150 учители, разпределени в две сгради. Училището разполага с психолог и социален служител, които подкрепят ученици в риск и новодошли. Към лицея има и театрална група.

Полша

BIESZCZADY VOCATIONAL SCHOOLS COMPLEX

В училището предлага обучение по следните професии: готвач, хотелски техник, сътрудник логистика, технолог по хранене и кетъринг услуги.

Училище разполага с интересни класни стаи, напълно мултимедийно оборудвана актова зала, фитнес зала, училищно кафене, актоова зала, безжичен интернет, модерни спортни игрища, бягаща пътека, дълъг скок и троен скок. Това е най-голямото индустриално училище в Bieszczady poviat.

Училището разполага с напълно оборудвани училищни работилници и работилници, благодарение на които учениците придобиват практически умения по: гастрономия, хотелско обслужване, работа на рецепция, логистична лаборатория и мултимедия. Учебните стаи са оборудвани с прожектори и интерактивни дъски, благодарение на които обучението се осъществява в съвременни условия. Уроците са обогатени с филмови материали и мултимедийни ресурси, което прави уроците интересни.

Испания

I.E.S. FRANCESC TÀRREGA

Училището е кръстено на известния китарист Francisco Tarrega. В училището се обучават ученици на възраст от 12 до 18 години в гимназиален и прогимназиален етап. Освен това се предлагат професионални обучения по фризьорство и красота, заедно с няколко практически програми, които да помогнат на учениците да се усъвършенстват техните постижения. Предлага се специфичен клас по език и комуникация за ученици със специални затруднения. В училището се обучават общо 1 200 ученици от 110 учители. Училището е еталон за образование и култура във Vila-real. Освен това участват в много проекти по e-twinning, наградени с национални и европейски етикети за качество. Училището разполга с голяма градина и зона, където отглеждат зеленчуци като част от обучението. Използват градината за практика по различни предмети, като технологии, математика, език и наука. От 12 януари 2012 г. принадлежат към мрежата за качество на гимназиите на Валенсийската общност на ниво 1.

Турция

FATİH ANADOLU LİSESİ

Гимназия „Фатих“ е построена през 1987 г. в Афьонкарахисар с 21 класни стаи. Днес в училището има 672 ученици, 43 учители, 1 директор и двама асистенти. Училището има сдружение, чието име е Асоциация „FATIH HIGH SCHOOL SPORTS CLUB“ .Този клуб е свързан с всички училищни дейности.

Учениците, които се обучават са на възраст между 14-19 години, 65 процента от тях живеят в града, а останалите живеят в градове и села наоколо. Повечето остават в общежитията или при роднините, поради трудностите с транспорта и финансовите проблеми. Броят на родителите, които имат нисък и среден доход са повече от родителите с високи доходи. Целите на училището са под вещото ръководство на висококвалифицираните преподаватели, учениците да достигат високи постижения в образованието. Да ги изградят като личности, способни да се справят с предизвикателствата на света с увереност и лекота. Нашата амбиция е да бъдем едно от най-известните и висококачествени училища в Турция със своите социални, културни и образователни постижения.