СУ „Саво Савов“ Пирдоп: Мобилност в Испания по проект за екоустойчивост

От 15 до 20 ноември във Виляреал, Испания, се проведе трета мобилност по проект “CAUTION! Rise of the Eco-Warriors!”, в която участие взе и група ученици и учители от СУ „Саво Савов” Пирдоп. Пирдопската гимназия е главен координатор по проекта, който стартира през 2019 г. и има за цел да обучи участниците как да изграждат устойчиви общности, които да бъдат икономически, екологично и социално устойчиви, да насърчи решения за запазване на околната среда чиста и да се съхрани за бъдещите поколения, докато все повече ученици осъзнаят, че прекомерното консуматорство унищожава живота ни. Останалите групи бяха от училищата партньори по проекта: Португалия – AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE CELORICO DE BASTO; Испания – I.E.S. FRANCESC TÀRREGA; Полша – BIESZCZADY VOCATIONAL SCHOOLS COMPLEX; Литва – KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO INZINERIJOS LICEJUS; Турция – FATİH ANADOLU LİSESİ.

Деветокласничките Александра Александрова, Михаела Димитрова, Мадлен Петрова и Даниела Венкова бяха водени от преподавателката по английски език Миглена Джежова, координатор проект, и Ивелина Ангелова, учител по информационни технологии.

Домакините от испанското училище „Франческо Тарега” посрещнаха гостите с официална церемония на 15 ноември. Всяка група представи себе си и страната, от която идва.

Възпитаниците на Пирдопската гимназия направиха демонстрация на своето училище, на Пирдоп и България. Огромен интерес за всички представляваше народният танц ръченица, който те показаха и в който се включи цялата зала. По дейностите, заложени в предварителната програма, учениците изработиха видеоклипове за народни обичаи, ръка на робот от рециклируеми материали и други.

В следобедните часове, групите посетиха стадиона на футболния отбор „Виляреал” – „Мадригал”.

На следващия ден имаше посещение на аквариум „Океанографик” във Валенсия, където учениците се запознаха с богатото биоразнообразие на необятната морска и океанска шир.

Други интересни обекти, които ще оставят трайни спомени в участниците в мобилността, бяха забележителностите в Исторически център Валенсия, където са съсредоточени много музеи, културни сгради и шедьоври на строителството.

Как да си направим ракета от бутилка? Това бе предизвикателството, пред което бяха изправени отборите в третия ден от посещението в испанското училище. Участниците бяха разделени на групи по двама и имаха за задача от празна пластмасова бутилка и помпа за надуване да направят летяща ракета. „Изобретението” на пирдопската група сработи отлично.

Какво се случва с дрехите и текстила, които предаваме за рециклиране – това пък бе въпросът, на който си отговориха младежите при визитата на социалното предприятие Reciplana и фондация „TOTS UNITS”.

В общинския етноложки музей на Виляреал учениците имаха възможност да разгледат различни изложби на инструменти, пособия за домакинството, уникална колекция от дрехи от различни епохи, колекции керамика от готически плочки, вариращи от неолита до 19 век.

Кратка разходка в испанската история представляваше и посещението на бункерите в град Нулес, провинция Кастелон. Това са четири укрепления, построени от бунтовническата страна по време на Гражданската война в страната през 1938 г.

В същия град се намира и защитената крайбрежна сладководна лагуна L’Estany de Nules. Тя се състои от много естествени еутрофни езера, в чиято растителност гнездят разнообразни видове диви водни птици. Паркът е уникално природно богатство и е предпочитано място за посещение от местните жители и туристите.

Изненадите от деня не спряха до тук. Групите от България, Литва, Полша и Турция имаха възможност да видят отблизо и част от най-дългата подземна река в Европа, която тече в Пещерите Сан Хосе в провинция Кастелон. Началото на реката и краят на пещерата са все още неизвестни. Най-дългата подземна река в Европа е в Кастелон.

С лодки или каяци, посетителите могат да преминат около 800 плавателни метра, а пеша около 255 метра. В пещерата има красиви естествени образувания на сталактити и сталагмити, и в допълнение ефектно осветление и лека музика. Има и пещерни рисунки, които са защитени от ЮНЕСКО. Заради спокойствието на животните, обитаващи пещерата, не е разрешено да се ползват камери и фотоапарати.

В последния ден от мобилността, всички ученици и учители получиха своите сертификати за участие в проекта, както и подаръци от испанското училище-домакин и от общинското ръководство на Валенсия. Изразена бе общата надежда за още ползотворни бъдещи срещи.

Ето с какви впечатления от визитата в Испания се прибраха и нашите ученици.

Даниела Венкова, 9а клас

– От всичко, което видяхме и посетихме в Испания, ще ми остане невероятен спомен. Прекрасната обстановка, стотиците забележителности, дружелюбните хора, престоят ни като цяло – всичко. При представянето ни пред останали отбори, бяхме подготвили предизвикателство за тях, а именно да се опитат да играят ръченица с нас. Много се зарадвах, когато видях, че цялата аудитория стана на крака, за да опита. Щастлива съм, че бях част от това незабравимо приключение.

Александра Александрова, 9б клас:

– Нещото, което ме впечатли най-много от посещението ми в Испания беше Аквариумът във Валенсия. Мястото беше наистина красиво и видяхме много видове нови животни. Цялото ни посещение беше много приятно, но то си остава моята най-любима част. Бих посетила Испания отново, ако имам възможността!

Михаела Димитрова, 9б клас

– Аз останах впечатлена колко организирано беше всичко. В училището всички бяха приятелски настроени, имаха желание да  се запознаят с нас и отговаряха с удоволствие на въпросите, които им задавахме. Местата, които посетихме, също ми направиха много голямо впечатление, заради своята архитектура и историята, която криеха в себе си. Получените знания са много, и голяма част от тях са свързани с опазването на околната среда, което ще ми помогне да разбера колко важно е всеки да започне да живее природосъобразно.

Мадлен Петрова, 9а клас

– Безспорно, Испания е държавата, която най-много ми хареса от тези, в които съм била. На първо място, огромно впечатление ми направи чистотата и организацията във всеки един от градовете, които посетихме. Училището, което беше домакин, също ме остави без думи, направено е по такъв начин, че и на учениците, и на учителите да им е приятно да са там. Имат много и различни клубове и всеки може да намери нещо, което му допада да се занимава с него. Учениците са много дружелюбни, мили и възпитани. Нямаше нещо, което да не ми хареса. С огромно удоволствие бих се върнала там.