Страсбург ни зове…!

ЧПГЧО-Челопеч

PELSS_1

PELSS_2

През тази учебна година стартира пилотната за страната Програма за училища, посланици на Европейския парламент. Програмата се реализира в три области: София-град, София област и област Перник. Бяха одобрени за участие 20 училища, сред които и ЧПГЧО „ЧEЛОПЕЧ“. След усилена работа през годината и сертифициране със статут на училище посланик на Европейския парламент, дойде и изпита за определяне на училището посланик, което да посети Европейския парламент в рамките на програма „Евроскола“.

На 23 юни деветокласничките Цветина Георгиева и Ивана Петрова, ученички в ЧПГЧО “Челопеч”, извоюваха посещение в Европейския парламент в Страсбург, Франция за целия екип от 24 младши посланици на Европейския парламент, след оспорвано състезание, в което взеха участие 19 училища.

След усърдна работа и високо ниво на подготовка, под ръководството на Димитринка Арнаудова – ст. посланик, двете момичета се явиха на писмен изпит в сградата на Информационното бюро на Европейския парламент в София. Ивана и Цветина приложиха на практика задълбочените си познания за Европейския съюз, неговото устройство, институции, Европейския парламент, награди на ЕП и не на последно място, десетгодишното членство на България в ЕС.

Всяко училище бе представено от двама ученици от ІХ до ХІ клас. На всеки от представителите бе предоставен тест и бланка за попълване на верните отговори. Представителите на едно училище решаваха тестовете поотделно, но точките от двата теста се сумираха, за да доведат до крайния резултат. При равен резултат между училища трябваше да се проведе втори и дори трети кръг, ако се наложи.

Макар и уверени в знанията си, двете представителки на ЧПГЧО “Челопеч” изпитаха леко притеснение, имайки предвид, че се изправят срещу едни от най-елитните училища.

След час журито съобщи окончателния резултат. До втори и дори трети кръг не беше нужно да се стига, защото имаше краен победител. “Борбата беше много оспорвана”- съобщи Петко Петков. След като чухме името на училището, класирано на второ място, бяхме се почти примирили с мисълта, че няма как да сме на челната позиция. Чувайки, обаче, че сме първи и единствени победители, не можехме да повярваме – та ние отивахме в Страсбург!

Две деветокласнички, които бяха и най-малките от всички, бяха победили всички 38 ученика от 19 явили се гимназии. Димитринка Арнаудова не можеше да скрие емоциите си и приемаше развълнувано поздравления от своите колеги и екипа на Европейския център. Бяхме горди от себе си – успяхме да представим училището си достойно. През октомври 24 младши посланици на Европейския парламент от Челопеч ще се докоснат до натовареното ежедневие на евродепутатите в Страсбург.

Цветина Георгиева – IX клас

 

 

 

Добави коментар