Стартира лятна АНТИСПИН кампания 2016 г. – покана

В изпълнение на дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, от 15 август 2016 г. ще стартира лятна АНТИСПИН кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Тя ще продължи до 15 септември 2016 г. и ще се проведе във вирусологичните лаборатории на РЗИ в страната.

Министерство на здравеопазването провежда за поредна година инициативата, която има за цел да акцентира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това, всеки да узнае навреме своя ХИВ статус.

Екип на РЗИ – Софийска област ще предостави безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ статус с бързи тестове на всички желаещи жители и гости на град Пирдоп, както и на персонала и пациентите от МБАЛ Пирдоп АД.

Кампанийните дейности ще се проведат на 17 август 2016 г. от 11 до 13 часа в сградата на МБАЛ гр. Пирдоп, Приемно отделение, Втори етаж. Ще бъдат използвани бързи тестове за ХИВ, с които се провежда скринингово изследване и в рамките на 10 минути ще узнаете своя ХИВ-статус.

До 5 май 2016 г. ХИВ-позитивните в България са 2 337 лица, като от началото на годината са регистрирани нови 70 души.

Лятната АНТИСПИН кампания с предоставянето на безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН  е най-сигурният начин да узнаете своя ХИВ-статус.

През месеците август и септември на места, популярни за младите хора – басейни, хотелски комплекси и др. на територията на  областта, ще бъдат разпространявани тематично свързани здравно- информационни материали и презервативи, и ще се провежда консултиране за начините за предпазване от ХИВ и други сексуално трансмисивни инфекции.

РЗИ-София област

 

 

Добави коментар