Стартира изграждането на фотоволтаичен парк „Аурубис-1“

Първите три от 20 000 слънчеви панела бяха монтирани като начало на строителството на Соларен парк „Аурубис-1”. Това стана на 24 юни, Еньовден, върху рекултивирания терен на „Синята лагуна” до медодобивния завод на „Аурубис България” между Пирдоп и Златица. Монтирането направиха главният изпълнителен директор

на Група „Аурубис” Роланд Харингс, изп. директор на „Аурубис България” АД Тим Курт, Улф Геркенс, вицепрезидент енергетика на „Аурубис”, Карел Крал, мениджър на ЧЕЗ България, чието дъщерно дружество „ЧЕЗ Еско” ще строи парка, министърът на икономиката Кирил Петков и кметовете на Пирдоп и Златица – Ангел Геров и Стоян Генов. В началото, ръководството на двете компании пристигна с три новозакупени електромобила, което е част от политиката за инвестиции в зелена енергия.

Фотоволтаичният парк „Аурубис-1”, който ще е разположен върху 104 дка рекултивиран терен, ще бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата, прогнозно годишно производство от 11 мегаватчаса и ще представлява най-голямата инсталация за собствени нужди в България. Това е следващата стъпка на компанията към бъдеще без въглеродни емисии. Дългосрочната цел за зелена енергия е покриване на 20% от енергийните нужди от възобновяеми източници до 2030 г. и 50% до 2050 г., като това ще бъде най-големият соларен парк за вътрешно потребление в България. Наименованието на парка „Аурубис-1” подсказва, че ще има и следващи такива.

„Много е важно да бъдем максимално зелени енергийно, и когато голям завод като Аурубис прави инвестиция, в случая от 10 мегавата, това е една страхотна първа стъпка и пример, която показва как лека-полека, българската индустрия и българското енергийно производство трябва да си помагат и да стават все по-зелени. Искам да благодаря на ръководството за настоящето лидерство в тази посока и да пожелая „На добър път” на проекта” – заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на официалната част.

Кметът Стоян Генов приветства гостите на терена, който се намира в територията на община Златица, и сподели радостта си от символиката в откриването на площадката, което става точно в деня с най-дълго слънцегреене. Генов благодари на държава в лицето на министър Петков за това, че подкрепя реализацията на подобни проекти. Кметът изказа и специална благодарност към Роланд Харингс, който преди около месец презентира проекта при посещението на президента Радев в завода, а днес вече е факт. Гледайки към бъдещето, кметът Генов отправи предизвикателство към енергийния вицепрезидент на Аурубис Груп, Улф Геркенс, за реализиране на друг мащабен проект – за усвояването на отпадната топлина. „Един уникален мегапроект, който вече е осъществен в Германия и ние, с г-н Геров, сме убедени, че това ще се случи и тук.” – допълни още кметът. Това ще предложи нови възможности за развитие на Средногорския регион. Благодарности бяха отправени и към ЧЕЗ Еско България, които ще реализират и няколко малки проекта в община Златица, насочени към младите хора и децата и ще облекчи финансовата тежест на общината. Стоян Генов благодари и на ръководството на Аурубис България за доброто партньорство, както и на служителите на общинската администрация, които са ангажирани с този проект.

„Днешният ден е знаменателен да отбележим заедно началото на тази дейност. Преди две години, когато с колегите разгледахме този терен, си казахме какво по-идеално място за подобно съоръжение, което днес вече, може да се каже, че е факт и е най-голямото в България. С огромната подкрепа на местната власт и държавата ние реализираме тази инициатива.” – заяви Роланд Харингс. Той посочи, че в годините компанията вече е намалила с повече от 35 на сто въглеродния си отпечатък от производството на мед върху околната среда и „сегашната инвестиция е още една стъпка към постигането на климатична неутралност в стратегията за устойчиво развитие”. Роланд Харингс каза още, че се надява доброто сътрудничество между компанията, държавата и общините да продължи и за в бъдеще.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ в България Карел Крал посочи, че се надява и останалите инвеститори в България да развиват зелената енергия и да се доверяват на опита на ЧЕЗ Еско за реализацията на своите проекти. „Благодаря за доверието, което Аурубис ни даде, за да може да сме част от този проект”.

„Медодобивният завод в България беше първият от Групата, който тази година успешно приключи и процеса по получаване на новия сертификат за устойчивост в медната индустрия The Copper Mark, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България”. „Когато става въпрос за устойчиво развитие се стремим да сме водещ пример и фотоволтаичната централа е поредната илюстрация на тази цел“, допълни той.

Радвам се да присъствам днес тук, на това място. Очакваме до края на годината проектът да е завършен, каза Улф Геркенс, който допусна инвестиране и в нови подобни мощности. Очакваното производство е 11 млн. кВтч годишно, но „ако слънцето грее така, както сега, може и да е двойно”, пошегува се той.

След монтажа на първите три панела от официалните лица, те оставиха своите подписи върху един от тях за спомен от събитието.

Фотоволтаичната централа „Аурубис-1” ще оптимизира външното потребление на ток в медодобивния завод с 11 700 MWh годишно, а за период от 15 години общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на 170 000 MWh. Електроенергията, която ще се произвежда за една година, може да захранва 3500 домакинства или български град с население от 14 000 души, или образно казано – потреблението на градовете Пирдоп и Златица. През лятото, при пик на слънчевото греене делът на възобновяемите енергийни източници при преработката на да стигне 12 на сто.

Благодарение на фотоволтаичната електроцентрала ще бъдат спестени 15 000 тона въглеродни емисии годишно, ако електричеството се произвеждаше от въглищна централа или над 225 000 тона за планирания период на експлоатация.