Среща-разговор за опасностите на дизайнерската дрога

Инер Уил Клуб Пирдоп

На 12 април в Ритуалната зала на читалище „Напредък” в Пирдоп се състоя среща-разговор на тема „Живот без дрога” и „Дизайнерска дрога”. Организатор на срещата бе Инер Уил Клуб Пирдоп. На поканата на клуба се отзоваха ученици и учители от средните училища в Пирдоп и Златица. Начало на разговора даде Нели Герова, президент на Инер Уил Клуб Пирдоп, която приветства присъстващите. Членовете на Интеракт Клуб към СУ „Св. Паисий Хилендарски” Златица презентираха различните видове наркотици, тяхното въздействие върху организма и опасностите, които крие тяхната употреба. Членове на БМЧК към СУ „Саво Савов” Пирдоп направиха презентация за употребата и разпространението на марихуаната, както и кратък клип с анкета за употребата на наркотичните вещества и необходимостта от повече информация сред младите хора.

Гост-модератор на събитието бе д-р Иван Добринов от държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” в Раднево, в която се лекуват пациенти с наркотични зависимости. Д-р Добринов бе подготвил за учениците и останалите гости много интересна презентация за дизайнерските дроги, като едновременно с това даваше конкретни примери от своята лекарска практика. Дизайнерските наркотици са разпространени под няколко имена, като легалки, спайс, билков тамян, чук и други. Стана ясно, че производството им е евтино и лесно, не зависи от реколтите на растенията, а се използват различни химични вещества. Формулите и съотношенията също не са известни, което прави изследването им почти невъзможно, а преследването на производството и разпространението на този вид наркотици е ограничено от липсата на адекватни действия от страна на законодателите. Липса на апетит, еуфория, депресия, страхова невроза, чувство за преследване, паническо разстройство, безсъние – това са само част от последиците от употребата на дизайнерската дрога. Д-р Добринов бе категоричен, че с цел превенция в семейството трябва да се говори за този проблем и въобще за употребата на каквито и да е наркотични вещества.

След края на презентацията и интересните факти, които бяха представени, присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси.

 

 

 

 

 

Добави коментар