Среща на Каблешковия род

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 25 юни в Копривщица се състоя IX родова среща на Каблешковия род. Тя бе организира от сдружение „Тодор Каблешков” – София и Дирекция на музеите – Копривщица, и бе посветена на 140 г. от избухването на Априлското въстание и 165 г. от рождението на Тодор Каблешков.

На родовата среща присъстваха над 100 родственици на Тодор Каблешков, както и жители на селища, носещи името на българския революционер. Най-напред всички те се събраха край неговия гроб във възрожденския град, където поднесоха цветя. От името на рода Каблешкови бе поднесен венец от най-младия и най-възрастен представител на рода. С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на революционера.

Срещата продължи в двора на галерия „Палавееви къщи”, където родствениците бяха посрещани със здравец и получиха магнитче с образа на Тодор Каблешков. Приветствие отправи председателят на ОбС – Копривщица Рашко Христов. Той пожела на всички да останат с приятни спомени от срещата и изрази задоволството си от факта, че толкова много хора познават и ценят своя род и корени.

Поздравление към родствениците на Каблешков отправи и Искра Шипева – директор на Дирекция на музеите – Копривщица. Главният организатор на срещата Райна Каблешкова получи цветя, в знак на благодарност. Прочетен бе поздравителен адрес от името на областния управител на Кърджали Илия Илиев.

След приветствията присъстващите се насладиха на литературно музикална програма. В нея участие взеха музикантите от училищния оркестър към СОУ „Л. Каравелов” и представителите на Дирекция на музеите. Открита бе изложба, под надслов „Каблешковият род рисува”.

В края на IX среща на Каблешковия род участниците в нея посетиха музея на Тодор Каблешков.

Добави коментар