„Средногорски славеи“ – Златни медалисти от фолклорен фестивал

  1. srednogorskislaveiobzor2016
  2. ss_3
  3. ss_2
  4. От 18 до 28 август край българското Черноморие се проведе VI световен шампионат по фолклор “World folk 2016”. Организатори на шампионата са Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали – WАFF,

    Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF, World Folklore Academy, Event Vacation, и се осъществява с подкрепата на UNESCO, IOV-WORLD, CID-UNESCO и общините Несебър, Бургас, Обзор. Сцени в Несебър, Слънчев бряг, Бургас, Обзор и Свети Влас приютиха повече от 100 колектива и индивидуални изпълнители от различни страни, с над 200 участници. Те се състезаваха в 9 категории и две възрастови групи. Прецизно жури в състав проф. Николай Кравцов – декан в университета по изкуства в Санкт Петербург, Русия, маестро Георги Янков и Валентин Халваджиев, оценяваха изпълнителите.

    В VI световен фестивал участие взе и групата за стари градски песни „Средногорски славеи” към читалище „Напредък – 1869” Пирдоп. Те се изявиха на сцените в Свети Влас и Обзор на 25 и 26 август. Те изпълниха три песни – „Мъжки сълзи”, „Влюбена жена” и „Невъзможно е”. Групата беше класирана на първо място за своите изпълнения, получавайки златен медал и диплом.

    На 27 август пирдопската група със същите песни взе участие в десетия юбилеен фестивал на старата градска песен „Ех, любов, любов…!”. Той се проведе в читалище „Изгрев 1927” Обзор и бе без конкурсен характер. За своето артистично и майсторско изпълнение групата за стари градски песни „Средногорски славеи” бе наградена с диплом и с плакет.

Добави коментар