„Социално предприятие Копривщица“ даде старт на Коледното настроение 

Предприятието е създадено по проект „Развитие на социалното предприемачество в община Копривщица“,  по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.  Договорът е подписан през месец май, а от юли месец то вече е активно – споделя Милена Паралеева. Работниците в този проект са преминали успешно обучителен курс, като за това получават и сертификат. Десет работници са разпределени в три различни  работилници и  изработват уникално красиви продукти. Шивашко ателие, в  което се шият носии, ризи, престилки, кърпи, торбички, рекламни тениски, покривки, плетива и още много, много красиви неща.

 

 

 

 

В тъкачницата се изработват копривщенски черги, пана и китеници, които представляват голям интерес за чуждестранните ни гости. В работилницата по дървообработване се майсторят различни сувенири, свещници, кукли, картини и още многобройни  изделия.

На 8 декември гражданите и гостите на града имаха удоволствието да посетят първия базар на новото предприятие. В сградата на първото класно училище, където е и седалището на проекта, под звуците на коледни песни всички ние се насладихме на прекрасно изработени, с много любов и усърдие продукти.

Щандовете бяха обсипани с кое от кое по-хубави неща. Наистина изборът – какво да си купя? – беше огромен. Но по-вълнуваща бе еуфорията на работниците. Застанали зад произведенията си, те с усмивка и удовлетворение ги предлагаха на посетителите. А за да се почувстват гостите уютно бяха почерпени с чай, вино и вкусотии, направени от трудолюбивите копривщенски домакини.

През цялото време на голям екран течеше филм направен от Марияна Панчева – Цоловска, който съдържа информация от първата пресконференция на екипите обучаващи, и общинска администрация. Продължава с първия обучителен модул, курс за мотивация, подготовка на коледния базар и произведените продукти. Внимателно бе подбрана и музиката към филма – „Хубава си моя, горо“, „България“ на Нончо Воденичаров и завършва с коледна песен на Веселин Маринов и Тони Димитрова.

Поздравления за всички тези хора, които представиха труда и усилията, си за да направят този Коледен базар успешен и толкова красив.

Димитрина Орашъкова

Добави коментар