Смолско отпразнува празника на селото

praznik_Smolsko

Както всяка година, празникът на Смолско посветен на Св. св. Петър и Павел се проведе на красивата морава край едноименния параклис до селото. Рано сутринта на 4 юли, поляната се изпълни със сергии, скара бира, палатки с маси за гостите и още много лични маси и столове. Край параклиса се приготвяше прочутият вкусен смоленски курбан. Несравнимо до сега множество от жители на селото и много гости уважиха празника, сред които бяха кметът на община Мирково Цветанка Йотина и секретарят на общината Цвета Попова.

В 12 часа празникът бе открит от кметския наместник на Смолско Вълко Митков, който поздрави всички и изказа благодарност на главния спонсор Цветанка Йотина и на другите спомоществователи. Вълко Митков подчерта, че празникът се организира съвместно с читалището в селото.

Приветствие към присъстващите отправи кметът Цветанка Йотина, която разказа за големия проект, който се реализира в Смолско, а именно рехабилитацията на  главния път, минаващ през селото, както и за редица други предстоящи придобивки.

Последваха изпълнения на певческата група към читалището и пенсионерския клуб, с ръководител Евгения Петрова, а със своите ритмични хора след тях се представиха талантливите танцьори от фолклорен клуб „За пояс” от София, с художествен ръководител Симеон Орсов. Много деца се надпреварваха да изпълняват народни и автентични песни. Зелената морава ехтеше от разнообразна музика, за която се погрижиха оркестър „Здравец” от Златица, с ръководител Димитър Стойков. Кръшни и многолюдни хора изпълниха поляната, а зрителите аплодираха красивите изпълнения.

Празникът в Смолско озари лицата на хората, доволни от съпричастността на преживявано. По традиция празненството се пренесе в селото, за да продължи с хора и танци до късна вечер.

Съборът приключи, а жители и гости задълго ще запомнят очарованието на този, изпълнен с емоции Петровден.

Димитър Андреев

Добави коментар