Рудник „Челопеч“ отвори врати за посетители за Х поредна година

 dninaotvorenitevratidundee2016

На 1 октомври за десета поредна година „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД проведе Ден на отворените врати и даде възможност на желаещите да разгледат производствените съоръжения в предприятието. Гостите посетиха подземния рудник и обогатителната фабрика и присъстваха на симулирани кризисни ситуации, представени от минни спасители на предприятието.

В организираното посещение взеха участие над 100 човека, представители на местната общественост, близки и деца на служителите на дружеството и медии.

Временно изпълняващият длъжността  Изпълнителен директор на дружеството, инж. Цветомир Велков, поздрави групите, като им пожела да усетят духа и атмосферата за работа в един от най-модерните подземни рудници в света, макар и в ограниченото време на посещението. Той подчерта, че безопасността в предприятието е на първо място, затова и веднага след неговото обръщение групите преминаха и задължителния инструктаж по безопасност.

Гостите посетиха подземния рудник в групи от 20 човека. Посетителите имаха възможност да видят отблизо минните машини в подземното депо за ремонтни дейности, както и да разгледат една от подземните спасителни камери – уникално за България съоръжение за евакуиране на хора в случай на авария в рудника.

Последва посещение в Обогатителна фабрика на предприятието, където гостите проследиха процеса на преработка на добитата руда (смилане, флотация и обогатяване, сгъстяване, филтриране и изсушаване) до крайния продукт – медно-златен концентрат.

Минните спасители на предприятието показаха професионализъм и демонстрираха спасяване на ранен от височина, реакция при транспортен инцидент и изваждане на ранен от автомобил със специализиран за целта хидравличен резач, както и гасене на пожар.

За посетителите до 18-годишна възраст, организаторите от предприятието бяха подготвили посещение в Обогатителната фабрика, специален мултимедиен макет на минна изработка, както и посещение на Оперативен център, където имаха уникалната възможност да участват и наблюдават дистанционно взривяване в подземния рудник. За най-малките гости, сред които и много деца на служители, бяха подготвени книжки за оцветяване с контурите на използваните в производството минни машини като пробивна карета, челен товарач и минен камион.

Добави коментар