Ротари клуб Пирдоп посрещна гости от побратимения клуб в Пирот

sreshtarotaripirdoppirot

На 22 октомври Ротари клуб Пирдоп посрещна членове от побратимения Ротари клуб Пирот. Срещата се състоя в Копривщица, с любезното гостоприемство на комплекс „20-ти април”. Присъстваха президентите на двата Ротари клуба – Иван Нешков и Средан Митич, паст президентите Дамян Ненов и Джордже Петрович, „мостът” между двата клуба – Радосав Пейчич, Генчо Герданов, кмет на община Копривщица, инж. София Торолова – директор Дирекция „Административни дейности” в „Елаците Мед” АД, Снежана Янева, президент на Инер Уил Клуб Пирдоп, директорът на ПГТХТ „Проф. Никола Димов” Павлинка Ценова и помощник-директорът Димитринка Раковска, ротарианци от двата побратимени клуба, приятели и гости.

По традиция, официалното откриване на срещата започна със звън на камбаната, химна на Република България и с химна на Ротари движението.

С приветствено слово, президентът на Ротари Клуб Пирдоп Иван Нешков поздрави всички с „Добре дошли” в Копривщица. В него той спомена, че изборът на мястото за срещата не е случаен, защото това е градът на първата пушка, известила на населението за началото на Априлското въстание. „Това е градът, който е дал на Родината Тодор Каблешков, Любен и Петко Каравелови, Найден Геров, Георги Бенковски, Димчо Дебелянов – велики синове на България, част от плеядата народни будители, възрожденци и борци за национална и духовна свобода, с които ние силно се гордеем. Тук всяко камъче е свидетел на онези години, когато българското население се е подготвяло за свободата.” – каза още в словото си Ротари президентът Нешков.

Той изрази още удовлетворението си от инициативата на организаторите на това значимо и за двете страни събитие между побратимените организации. „Ротарианската идея изисква много, а ние всички знаем в какво се състои нейната същност. Нашата идея е да възпитаваме в благородство и добрина, което е достойна кауза, а всичко това е достижимо от малцина. Пожелавам на всички да бъдем достойни за честта да се наричаме ротарианци” – завърши Иван Нешков.

От името на Ротари Клуб Пирдоп той подари на президента Митич картина на първото класно училище в България – „Св. Св. Кирил и Методий”. От своя страна, Средан Митич благодари за топлия и сърдечен прием в Копривщица.

Поздравления отправи и кметът на Копривщица Генчо Герданов, който разказа повече за историята на града и класното училище.

Вечерта продължи с великолепните вълнуващи изпълнения на танцов състав „Българче“ с. Челопеч и гостите от формация „Каба Кабадайлии“ Смолян с ръководител Румен Шехов и народната певица Кристина Енгерова.

Добави коментар