На Рок фестивал „Средногорие 2016“ ни очакват много забавления и интересни изненади

VelioNikolov

• Вельо Николов – председател на мотоклуб „Средногорие”, пред в. „Камбана”

– Г-н Николов, разкажете за развитието на Мотоклуб „Средногорие” от създаването му до днес.

– Мотоклубът бе  учреден и официално регистриран през октомври 2007 г. По това време в Златишко-Пирдопската котловина вече имаше засилени неформални контакти между почитателите на мотоциклетите, изразяващи се в съвместни пътувания и посещения на мероприятия на съществуващи вече клубове. Затова решихме да създадем местен мотоклуб, като инициативата дойде от Владислав Симов, който дотогава макар и да беше извън нашата среда, вложи много ентусиазъм за реализиране на идеята. Така се стигна до учредителното събрание, на което присъстваха 27 човека. Всъщност, всеки влагаше собствен смисъл в понятието „клуб“, неговите цели и път на развитие. Година по-късно получихме и статут на пълноправен член на Българската Мотоциклетна Асоциация.

С течение на времето към клуба се присъединиха нови хора, други напуснаха поради личностни, или принципни различия. Общо взето, извървяхме пътя, който е изминала всяка една мото организация, с присъщите й предимства и недостатъци. В момента в клуба членуват осем човека. Задължително условие е членовете да притежават мотор, и да имат категория „А“, даваща право за управление на такова моторно превозно средство.

Поддържаме контакти с много други мотоклубове в страната. Най-редовно комуникираме с по-близките ни клубове от Панагюрище, Сопот, Ботевград. В сравнение с други райони на страната, при нас има сравнително висока организираност сред почитателите на мотоциклетите.

Ние сме една общност – където и да закъсаш в България, има кой да ти помогне.

– От колко време организирате мотосъбори?

– Първият ни мотосъбор бе през 2008 г., на който имахме гости от страната и чужбина. След това традиционно всяка година организираме мероприятие от национален ранг, като местата на които сме правили мотосъбор са Еленско, Св. Петка и Корминеш. Основната ни цел е да се съберем всички на едно място и да се забавляваме. Хората проявяват интерес към нашите събития, доказателство за което е, че всяка година те се увеличават. Хубаво е, че посрещаме гости не само от всички краища на родината, но и от чужбина.

– Какво да очакваме от мотосъбора тази година?

– Решихме това лято да разнообразим изявата. Ще организираме рок фестивал, вместо мотосъбор. Поканили сме седем банди, които ще свирят – Шеки бенд, Обратен ефект, Hangar 42, Steleers, Ер голям, Епизод и Звезди от „Аналгин”. Групите са разнообразни, като се стремим музиката им да е по вкуса на всички присъстващи. Очакват ни много забавления, игри и други интересни изненади. Ще имаме и традиционната томбола, чиято награда ще бъде екскурзия за двама в чужбина, за разлика от миналите години, когато давахме телевизор или мотор. Решихме, че това е по-добрият вариант. Нека хората да заповядат на фестивала и искрено се надяваме, че предвидената програма тази година ще им донесе много приятни изживявания.

Ако потръгнат нещата и традиционното ни годишно мероприятие се развие като рок фестивал, може в бъдеще да поканим и някои чужди банди, като си даваме сметка че това е огромно предизвикателство, с което се надяваме да се справим. Община Челопеч разполага с подходящата инфраструктура за подобни масовия събития, което е един  огромен плюс. За следващата година сме планирали организацията да започне още от зимата , тъй като традиционният проблем при осигуряването на участието на известни имена от чужбина обикновено е свързано с вместването в предварително планирания им график. Финансирането също е важен фактор и тук трябва за пореден път да подчертаем дългогодишното ни партньорство с община Челопеч. Те са и основният ни спонсор при цялостната организация на годишните ни мероприятия. Получаваме огромната подкрепа лично от кмета на общината инж. Алекси Кесяков, за което му благодарим.

– В какви други инициативи участва мотоклубът?

– Членовете на клуба взеха участие в протестите, свързани с въвеждането на застраховка „Гражданска отговорност” на моторите за цяла година. Но през зимата няма как да караш мотор. Искането на протестиращи бе „Гражданска отговорност” да се плаща за определен период, т. е. собственикът да реши колко време ще кара мотора и за тези месеци да си направи застраховка. В нашия район мотор се кара около 5 или 6 месеца и е финансово неоправдано да се прави целогодишен разход.

Иначе след приключването на фестивала предвиждаме да посетим други мотосъбори, организирани от наши приятели.

– Спомага ли вашата дейност за безопасното шофиране на пътя?

– Нашето мото е: „Не си сам на пътя”. Много лошо е че винаги има някой водач на автомобил, който те засича неправилно, или просто се заяжда с теб. Има и некоректни водачи на мотори, които правят непозволени изпреварвания, засичат или изпреварват неправилно. Много е важно да се съобразяваме когато сме на пътя и да не шофираме след употреба на алкохол. Не мога да си представя как може да караш мотор в нетрезво състояние. Младите мотористи трябва да са по-разумни на пътя. Необходимо е да има култура на пътя. Тийнейджърите карат бързо в града, а бавно извън него. Явно в кръвта им е да се перчат с моторите. Лошо обаче е, че често всички мотоциклетисти се слагат под един знаменател, което не е правилно.

Добави коментар