Регионалното министерство и АПИ предвиждат Златишкия проход за основен ремонт през тази година

На 13 януари, министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната. За тази година ще се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната. 

На работна среща с министър Караджов от Агенция „Пътна инфраструктура“ представиха по области участъците от републиканската пътна мрежа, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. Общо за Софийска област планираните километри за текущ и основен ремонт през 2022 година са 241,039 км.

Основен ремонт е предвиден тази година и за Златишкия проход в частта от Етрополе до Златица, за който министърът също получава сигнали от граждани за тежкото състояние.

Припомняме на нашите читатели, че Агенция „Пътна инфраструктура” стартира обществената поръчка за изработването на технически проекти още през юни 2020 г. По тези проекти трябва да се ремонтират около 70 км републикански пътища, в които влизат рехабилитация на близо 17 км от Златишкия проход и 33 км от третокласния път Копривщица – Стрелча, както и 20 км от път Подгоре – гара Макреш.

Индикативната стойност на поръчката през 2020 г. бе 893 200 лв. без ДДС., като е разделена на три части, две от които касаят пътища в Софийска област.

Първата част е за изготвяне на технически проект на рехабилитацията на близо 33 км от път Копривщица – Стрелча. Участъкът започва от кръстовището с Подбалканския път, преминава през Копривщица и завършва в началото на гр. Стрелча.

Втората част е за изготвяне на технически проект на ремонта на близо 17 км от път Етрополе – Златица, който преминава през Златишки проход в Софийска област. Проходът е разделен на 3 участъка. Средният участък от с. Църквище /при 43-ти км/ до 35-ти км в посока билото на планината, с дължина 7 км, беше ремонтиран през 2014 г. В обхвата на обществената поръчка влиза проектиране на неремонтираните два участъка – от изхода на Етрополе /при 20-ти км/ до края на ремонтирания участък /при 35-ти км/ и от с. Църквище /при 43-ти км/ до Златица /при 45-ти км/. Проектното решение включва ремонт на подпорни стени, участъци с активирани срутища и мост над река Балъм дере при 44-ти км.

През януари 2021 г., в отговор на въпрос по време на парламентарен контрол, тогавашният регионален министър Петя Аврамова съобщи, че процедурата е на етап разглеждане на ценовите оферти на допуснатите участници съобразно разпоредбите на Закона за обществените поръчки. След сключване на договора, изпълнителят ще има 120 дни да изработи технически проект. Стойността за ремонт на обекта пък ще бъде ясна след утвърждаване проектната документация, заяви още Аврамова през 2021 г. Както е видно, почти една година след тези изявления, движение по проекта все още няма. Златишкият проход е затворен за преминаване от 80-те години на миналия век… Кога ще бъде отворен, предстои да разберем…