Работим заедно за благото на жителите на Душанци

• Златка Кънева, кмет на село Душанци и Ангел Геров,
кмет на община Пирдоп

– Г-жо Кънева, как посрещате празника на селото тази година?

– Първо, искам да започна с благодарност към г-н Геров и цялата общинска администрация, които ни подкрепят в подготовката на Петровден 2022. След пандемията, усетихме огромната нужда хората да разнообразят малко социалния си живот, да направим рестарт във всички области.

Затова решихме да направим предпразнична програма, която включваше две културни събития – представяне на книгата „Пирдопска словесница“, изложба на душанските творци, спортни турнири по футбол, риболов и тенис на маса. Пенсионерският клуб организира самостоятелно кулинарна изложба с традиционни душански гозби, а след това ни гостува постановката на театралния състав  от Златица – „И най-мъдрият си е малко прост“. Кулминацията ще бъде на 2 юли вечерта, когато след празничната програма, с кмета Геров сме подготвили една изненада, нещо различно – 10-минутно светлинно шоу.

– По линия на ремонтните дейности, какво се случва в Душанци?

– Съвсем наскоро, преди броени дни, завърши ремонта на фасадата на църквата, за което имаше репортаж. Това се случи с подкрепата на общината и дарители от селото. Започнаха и ремонтите в детската градина – вече дори е завършен подхода към детското заведение, който беше в окаяно състояние. За месец август се предвижда да се направи саниране и вътре в сградата. Върви процедурата по избор на изпълнител от страна на „Аурубис България“, тъй като е заложено в партньорската програма за тази година.

Специални благодарности към ръководството на компанията „Аурубис България“, тъй като те са основен спонсор на празника през 2022 г. Разбира се, имаме и още дарители от другите предприятия, и затова посрещаме този ден по-спокойно.

Ангел Геров, кмет на община Пирдоп

– Както каза г-жа Кънева, трескавата подготовка за празника върви. Някои събития отминаха, други предстоят. Надявам се, че ще има много гости и приятели на Душанци. Две години имахме много голям застой, а ние сме свикнали да се веселим. Душанчани са весели хора. Освен това, те са и много признателни и почитащи. В събота /бел.ред. – 25 юни/ бе открит чешма и кът в памет на кмета Иво Стойчев. Той беше много голям човек и родолюбец. Селото беше в душата и сърцето му. Действително, това, което е направено там, на това място, е много хубаво и адмирации за хората, които се нагърбиха с нелеката задача да се изгради този прекрасен кът. Всеки, който го посещава, ще си спомня за Иво. Бих казал, че той е една от емблемите на Душанци и несъмнено заслужава това уважение.

– Г-жо Кънева, каква е равносметката Ви за свършеното през тези две години и половина? Какво не успяхте да свършите?

– Успяхме да свършим доста неща, но и доста не сме успели, тъй като регулярно излизат на дневен ред нови и нови проблеми. Ние сме в добра комуникация с кмета Геров и това, което можем да направим бързо и на момента, го правим. В тази връзка, бих искала да кажа, че за този период, и благодарение подкрепата на общината, имаме назначени пет човека към кметството и звено БКС. Така успяваме да обхванем по-голямата част от комуналните дейности.

Строго регламентиран е графикът за извозване на битовите и строителните отпадъци, хората свикнаха с него и съобразяват.

Беше направен основен ремонт на две улици.

Предстои да открием фитнес зона на открито в двора на училището, съвместно с общината и Дънди Прешъс Металс Челопеч. Зоната за отдих около язовир Душанци, която се обособи с подкрепата на Аурубис, там също предимно млади хора ползват.

В Пенсионерския клуб също направихме вътрешен ремонт.

Какво не успяхме? Това, което много ми се искаше в личен план да се случи – сформирането на обществен кметски съвет. То не се случи така или иначе, не съм се отказала от идеята, но явно и хората в малкото общество не считат за сполучлива тази формула.

Много ми се иска също, да върна хората към същинските неща в Душанци – да им покажа, че когато положиш собствен труд в полза на цялата общественост, ти носи удовлетворение и ти дава стимул за още работа. Основите са положени, но има още много да се надгражда.

Ангел Геров

– Искам да допълня по линия на спорта, че футболният отбор на Душанци се развива доста добре. Те участват в Лига Средногорие, и в предния сезон като че ли бяха по-неуверени. Но тази година – адмирации! Имаха много успешни мачове, победи, красиви голове, играха с хъс и смело вървят напред.

Златка Кънева

– Ще допълня, че това е и благодарение на основния спонсор фирмата „Ванеса Кар“ от Душанци, която постоянно ги обгрижва с екипировка, топки, тренировъчни пособия.

Ангел Геров

– Дейностите, които са свършени, не са никак малко, но от гледна точка на изискванията на обществото, не са и много. Работата е много по обем и изисква много големи финансови средства. Стремим се и търсим варианти за привличане на такива ресурси, което е трудно. Вероятно някой ще каже, че търсим оправдания. Не смятам така. Двете години, през които целият свят спря, се работеше страшно трудно. Не знаехме кой е правилен и кой – грешен ход. Застой във всяко едно отношение. Второто е несигурността в държавата. Ще дам пример – за емблематичното водохващане за Душанци в река Куфарита, три поредни години търсим финансиране. И всеки път се случва нещо, независещо от нас, за да осигурим средства и да се направи още едно захранване на селото с вода.

Има проблем с появата на въздух във водопроводната система на селото – също нерешен проблем. Това налага честото спиране на водата, източване, пълнене наново – един омагьосан кръг. Смея да твърдя, че съм намерил най-добрите специалисти по ВиК и няма откриване на причината. Засега нямаме резултат, а това е неприятно за жителите.

Заложихме на програмата, с която правителството ще отпусне 500 милиона лева за малките общини – в частност за ремонт на пътя към Душанци и към Антон. И това се провали.

Така че, много са несвършените дела, но продължаваме да търсим.

Закупили сме необходимата техника и предстои автоматизиране на уличното осветление на Душанци. С това търсим намаляване на разходите на ел.енергията.

За разбитите и неасфалтирани улици – и това го знаем, но не трябва да се забравя, че все още имаме да връщаме близо 2 млн. лева на Министерство на финансите. Всички ние, жителите на община Пирдоп, заради неправомерно похарчени пари в предишни мандати. Това няма да спра да го казвам, докато не изплатим този заем, който не натрупан нито по моя, нито по вина на г-жа Кънева. Ако не ни беше спряна изравнителната субсидия и капиталовите разходи, близо 700 000 лева на година, обликът и на Пирдоп, и на Душанци, щеше да е по-различен, отколкото в момента.

С много перипетии договорихме докарване на асфалт, понеже в нашия район вече не се произвежда. С него ще закърпим дупките по пътя между Антон и Душанци, тъй като са огромни. Дейностите ще извършим заедно със Звено БКС.

Златка Кънева

– Наистина стремим се да работим в полза на обществото, да откликваме бързо на сигналите. За съжаление, хората не са в нашите обувки и не знаят какво трябва да извървим, за да реагираме адекватно. Но мога да ги уверя, че сме настоятелни във всяка една област и начинание.

– Какво е Вашето пожелание към жителите на Душанци по повод Петровден?

Златка Кънева

– Преди всичко да са здрави. Хората са важна част от обществото, затова връзката между местната власт и обществото трябва да се развива непрекъснато с тенденция. Да участват в живота на общността и да постигаме заедно повече резултати.

Ангел Геров

– Ще повторя г-жа Кънева – желая им най-вече здраве, и разбирателство. Ако успеем да върнем един разумен диалог между гражданите и институциите, визирам общината, кметството, много по-лесно ще решаваме проблемите. Нямаме възможността да следим непрекъснато социалните мрежи за сигнали, затова ги призовавам да ни уведомяват своевременно по телефон или електронна поща.

Весел празник на жителите на Душанци и на цялото Средногорие!