Първи турнир по минифутбол „Челопеч Къп“ 2018

 

На 2 и 3 юни в спортен комплекс „Хармония” се проведе първото издание на турнира по минифутбол „Челопеч къп“ 2018 г. Той бе под патронажа на кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, а главната организация бе поета от Българска асоциация минифутбол – Средногорие, с организатори Антон Ранчев, Светозар Стоянов и Кристиян Христов, с финансовата подкрепа на община Челопеч.

В надпреварата участие взеха 12 отбора от Враца, Панагюрище, Лом, Своге, Мирково, Златица, Църквище и Пирдоп. Те бяха разделени в 4 групи след предварително изтеглен жребий. Според регламента към елиминационната фаза на турнира продължиха първите два състава от всяка група. Както и при големия футбол отборите получаваха 3 точки за победа, а при равен резултат се даваше по 1 точка и на двата отбора. За по-голяма атракция на турнира при равен резултат в груповата фаза, съставите изпълняваха дузпи, като отборът победител при тях имаше предимство в крайното класиране.

Турнирът „Челопеч къп” 2018 г. бе открит от инж. Алекси Кесяков, който пожела успех на съставите и ги насърчи да играят в духа на феърплея.

В група А първият мач бе между съставите на ФК МИРО и „Рудничар” Златица, който завърши при резултат 1:1. При дузпите по-добри бяха момчетата от Златица. Вторият мач в тази група бе между Мирково-ветерани и ФК „Миро”, който отново завърши с равен резултат – 3:3. При дузпите футболистите от ФК „Миро” отново нямаха късмет и загубиха. Последният мач, между Рудничар Златица и Мирково-ветерани, доказа, че в тази група са попаднали силни отбори, тъй като отново завърши с равен резултат – 2:2. При изпълнението на дузпи, по-добри бяха Рудничар Златица. По този начин, Рудничар се класираха на първо място в крайното класира на група А с 2 точки. Със същия актив от точки на второ място бе Мирково-ветерани, а момчетата от ФК МИРО, отново с 2 точки, но без предимство при дузпите, се класираха трети и отпаднаха от надпреварата.

Първият мач в група В бе между ФК Пирдоп и „Старопланинците” Златица, който завърши при резултат 11:0 за пирдопчани. Вторият мач бе между ФК „Атлетик” 1996 Враца и „Старопланинците”, като това бе и най-резултатният в цялата надпревара, завършил с резултат 18:1 за състава от Враца. В третия мач ФК „Пирдоп” отстъпи на ФК „Атлетик” с резултат 3:2. По този начин първи в групата стана ФК „Атлетик с 6 точки, следван от ФК „Пирдоп” с 3 точки. Най-младият състав, този на „Старопланинците” отпадна от турнира след допуснатите две загуби и 0 точки в груповата фаза.

Едни от най-интересните мачове в първия ден на надпреварата бяха в група С. Първи на терена излязоха съставите на Отбора на народа и ФК „Църквище”. Момчетата от Отбора на народа успяха да победят съперниците си с резултат 7:2. Вторият мач донесе много интрига и емоции за публиката, тъй като един срещу друг се изправиха МФК „Средногорец” Златица и ФК „Църквище”. Не напразно в изминалата лига „Средногорие” този сблъсък бе наречен „малкото дерби” на първенството. След много обрати в началните минути на мача в крайна сметка МФК „Средногорец” победи ФК  Църквище с резултат 6:2. В третия двубой Отбора на народа се изправи срещу МФК „Средногорец”. Въпреки, че на полувремето момчетата от Златица губеха с 2 гола, успяха да покажат борбеност и стигнаха до изравняване на резултата. При дузпите обаче нямаха късмет и отстъпиха на момчетата от Отбора на народа, които завършиха първи в групата с 4 точки, но с предимство при дузпите. Втори завърши МФК „Средногорец” с 4 точки, а трети с 0 точки бе ФК „Църквище”.

По ирония на съдбата в последната група D един срещу друг се изправиха само гостуващи състави. В първия мач „Акулите” Панагюрище загубиха с резултат 4:2 от ФК „Криста” Лом. Във втория мач „Акулите” завършиха наравно с резултат 3:3 с отбора Своге Warrior’s. В последния мач съставът от Своге победи този от Лом с резултат 5:4.

 

През втория ден на турнира се проведоха елиминациите, които поднесоха много изненади и емоции. В първия четвъртфинал „Рудничар“ Златица отстъпи на ФК „Пирдоп“ с 4:0. Вторият мач изправи един срещу друг отборите на Мирково-ветерани и ФК „Атлетик“ 1996 Враца. Крайният резултат бе 6:3 за гостите от Враца. Изненада поднесоха момчетата от Отбора на Народа, които отстраниха ФК „Криста“ Лом. В последния четвъртфинал Своге Warrior’s се изправи срещу МФК „Средногорец“ Златица. Въпреки, че момчетата от Златица поведоха с 2 гола, гостите от Своге успяха да обърнат резултата до 3:2. В края на мача обаче резултата бе изравнен, което доведе до дузпи. При тях по-добри бяха момчетата от Своге.

В първия полуфинал ФК „Пирдоп“ завърши наравно с ФК „Атлетик“ 1996 Враца. При дузпите по-добри бяха футболистите от Враца, които заслужено стигнаха до финала на турнира. Във втория полуфинал Отбора на Народа загуби с резултат 3:2 от Своге Warrior’s.

В спора за третото място ФК „Пирдоп“ победи състава на Отбора на народа с 3:2. Във финала ФК „Атлетик“ 1996 показа своята класа и победи с 4:0 Своге Warrior’s.

Наградите, които бяха осигурени от община Челопеч, бяха връчени от Сашка Вътева – директор дирекция в ОбА – Челопеч. Първо бяха раздадени индивидуалните награди. Наградата за феърплей отиде при Александър Тодоров от Своге Warrior’s, който изигра три мача с тежка контузия. За най-техничен играч бе определен Кристиян Манев от ФК „Атлетик” 1996 Враца. Приза за най-добър защитник отиде при Никола Ингилизов от Отбора на Народа. Статуетката за най-добър вратар отиде при Тодор Михов от ФК „Пирдоп”. Голмайстор на турнира с 10 гола стана Антонио Йорданов от ФК „Атлетик” 1996 Враца. За най-добър играч бе определен Искрен Мицев от Своге Warrior’s.

В крайното класиране на трето място се класира ФК „Пирдоп”, който получи парична награда и купа от турнира. Втори бе съставът Своге Warrior’s, който също получи парична награда и купа. Шампион на турнира стана ФК „Атлетик” 1996 Враца, който освен купата, паричната награда и златните медали спечели и квота за Лига България.

Гостуващите отбори останаха очаровани от материалната база и добрата организация на турнира. Те обещаха, че при следващото провеждане на турнира ще участват с най-голямо удоволствие.

Добави коментар