Първи кръг от републикански шампионат по приложно колоездене

PrilojnoKoloezdeneChelopech

На 13 и 14 май в Челопеч се проведе първият кръг от републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението”. Надпреварата се проведе в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и на централния площад в селото. Участие в нея взеха 44 деца, на възраст от 10 до 15 години, от 9 отбора от Челопеч, Берковица, Медковец, Монтана, Пирдоп, Силистра.

През първия ден на шампионата се проведе техническа конференция с ръководителите на отборите, по време на която бяха изяснени правилата и регламентите на състезанието. След нея младите колоездачи трябваше да решават индивидуален теоретичен тест по Закона за движение по пътищата и тест по техническо владеене на велосипед.

Официалното откриване на републиканския шампионат се състоя на 14 май на площад „Освобождение” и започна с издигането на знамето на България под звуците на националния химн. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, Любомир Рангелов – инспектор пътна полиция в областна дирекция МВР, Любомир Лазаров – председател на СБА – Ботевград, Светослав Кръстев – председател национално движение „Приложно колоездене”, Вергиния Йорданова – експерт в РИО – София област, представители на пътна полиция към РУ – Пирдоп, представители на БЧК.

Поздравление към участниците в турнира отправи инж. Алекси Кесяков, който пожела успех на състезателите и даде старт на надпреварата. Светослав Кръстев изрази своето възхищение от добрата организация на домакините. Той поздрави челопешките състезатели за класирането им на първо място в националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”. Любомир Лазаров пожела успех на състезателите.

В откриването на републиканския шампион участие взеха танцьори от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а детска вокална група „Средногорски звън” изпя химна на Челопеч. След техните изпълнения главният съдия на състезанието Милчо Крумов разясни на участниците регламента при който ще се състезават. Той уточни, че за да станат победители в надпреварата, участниците трябва да получат най-малък брой наказателни точки.

По време на надпреварата младите колоездачи демонстрираха майсторско управление на велосипед по технически пътеки и управление на детска площадка. Те имаха и изпит по първа долекарска помощ, който се проведе в сградата на читалище „Труд и постоянство” – Челопеч.

В отборното класиране на първо място бе съставът от Берковица, който събра най-малко наказателни точки от всичките дисциплини. На второ място се класира отборът на Монтана, следван от този на Силистра. В индивидуалното класиране при момчетата първенец стана Стелиян Бошнаков от Силистра. Втори – Дани Кръстев от Берковица, а трети – Антонио Минев от Силистра. При момичетата на първо място се класира Ива Гиздова от Берковица. Втора – Десислава Герговска от Монтана, а трета – Ива Димитрова от Монтана.

Наградите в състезанието бяха осигурени от община Челопеч. По случай провеждането на първият кръг от републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението”, организаторите са получили поздравителен адрес от името на зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов.

Добави коментар