Първа награда за мандолинен оркестър „Петър Панов“ с. Мирково

Читалище „Христо Ботев 1884“ с. Мирково 

На 26 август за четвърти пореден път бе проведен фестивалът „Фолклорна среща” в Елешница, община Разлог.Този фестивал събра над 600 участници от 48 състава, самодейци от любителски танцови групи, групи за фолклорно пеене, народни оркестри и оркестри изпълняващи фолклорни песни. Празникът се проведе на открита сцена пред Народно читалище „Западнородопски лъч – 1906”. Фестивалът беше с конкурсен характер и бе  организиран от Министерството на културата, кметство Елешница, народното читалище, фолклорен танцов състав „Илиопол” и сдружение „Чакалица-2014”. Най-младият изпълнител бе на 3 годинки, а най-възрастният – над 75 години. Участниците се оценяваха от професионално жури – Професор д.ф.Албена Георгиева, доцент Георги Гаров и доктор Петьо Кръстев, а радио Благоевград бе партньор на фестивала. Това е едно мероприятие свързано с традиционната култура не само на Югозападна България, а на повече региони. Тук се виждаха много млади изпълнители на фолклорни песни и танци, на инструментални изпълнения с фолклорни мотиви, което означава, че нашата традиция и нашата традиционна култура е дълбоко ценена.

В този прекрасен фестивал взеха участие и мандолинен оркестър „Петър Панов” при Читалище „Христо Ботев-1884” – с. Мирково. Оркестърът изпълни една инструментална пиеса с фолклорен мотив и две народни песни. Техните изпълнения освен, че бяха аплодирани от публиката, бяха оценени от журито. Оркестърът, с ръководител Николай Петров спечелиха първа награда в раздел „инструментални състави”, медал за изпълнение на народна песен от триото Цветанка Данкина, Добринка Илиева и Добри Козаров. Оркестърът спечели и парична награда. Направени бяха много снимки на оркестъра и записи на изпълненията им. Всички оркестранти и техният ръководител останаха доволни от оценката на журито.Заедно се насладиха на танцовите и певчески умения на толкова млади хора събрани на едно място, събрани от любовта си към българския фолклор.

M_2

Красотата на народни носии, съчетана със звученето на народните песни от инструмент като мандолината,  вдъхнови публиката и по време на изпълненията много млади хора се хванаха на хоро. Слънчевият ден, разнообразието от народни носии, многото двугласни и тригласни изпълнения на певческите групи, майсторски изпълнените непознати за нас народни танци, изключително ни развълнуваха и оставиха незабравими спомени у всички нас. И когато вечерта всички участници се събраха на другарска вечеря, се изпяха много песни, изиграха се много народни хора и всички се почувстваха наистина щастливи.

M_4

За всичките тези неповторими мигове, оркестрантите благодарят на своя спонсор, без чиято помощ нямаше да се реализира това участие. Този спонсор е човек от нашите среди и всички ние му благодарим, като му пожелаваме много здраве и даваме своята голяма обич и признателност за благородният жест направен в името на приятелството и културата.

Добави коментар