Първа копка на японска градина в Чавдар

pyrvakopkaqponskagradina

На 14 септември в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Чавдар се състоя първа копка по проект благоустройство и паркоустройство на училищния двор. Присъстваха кметът на община Чавдар Пенчо Геров, представители на фирмата-изпълнител, служители от ОбА, ученици.

Пенчо Геров поздрави присъстващите, като представи проекта, като го нарече проект на младите хора. По него ще бъде изградена градина, която ще бъде по японски стил. Растителността е проектирана с образователна цел, като тя ще бъде маркирана с табелки и ще се превърне в малък ботанически кът. Предвидени са площадки и места за обучение навън, ще бъде изграден и специален павилион-класна стая, който ще се намира в най-югоизточната долна част на градината и ще бъде изграден изцяло от дърво.

Подбрани са 120 иглолистни и 19 широколистни дървесни видове, 1 100 храсти, 1 300 цветни целогодишни растения, устойчиви на съществуващите климатични условия. Техният избор е съобразен с видовете дървета, които са характерни за японските градини.

Проектът ще бъде финансиран от бюджета на община Чавдар, а негов проектант е Мария Михайлова. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е „Екос Инженеринг“. Общата стойност на строително-монтажните дейности е 247 893,71 лв. с ДДС.

Целта на реализацията на проекта е да се повиши образованието на учениците в основното училище, а също така и да радва посетителите на Чавдар.

Символичната първа копка бе направена от Пенчо Геров, управителя на фирмата изпълнител Светлозар Банкин и ученичката Йоана Калудова. След това, Пенчо Геров разби бутилка шампанско в кофата на багера, с което се даде символичен старт на изграждането на японската градина в Чавдар.

Добави коментар