Първа копка на нова ж.п. спирка в Челопеч

PyrvaKopkaJPSpirkaChelopech_1

На 14 юли в Челопеч се състоя първа копка на новата ж.п. спирка в селото. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, инж. Тони Грозданов – ръководител на отдел „Изпълнение на програми с национално финансиране” към НКЖИ, общински съветници, жители и гости на Челопеч, децата от ОДЗ „Х. Кр. Андерсен”.

Проектът, по който се изгражда новата ж.п. спирка e с възложител Национална компания железопътна инфраструктура. Неговата стойност е 430 880,00 лв., като средствата за проекта са дарение от община Челопеч в полза на НКЖИ. Изпълнител на строителните дейности ще бъде фирмата „АТ ИНЖЕНЕРИНГ 2000” ООД,  София, представлявана от Георги Пенев. Строителният надзор ще бъде извършван от фирмата „ЕС ПИ СИ Инженеринг“ ЕООД, представлявана от Пламен Танев. Авторският надзор е възложен на фирмата „ИНФРА ПРО КОНСУЛТ“ ООД, която се представлява от Владимир Попов. Срокът за изпълнението на проекта е 60 календарни дни, считано от датата на откриване на строителната площадка.

PyrvaKopkaJPSpirkaChelopech_2

Железопътната спирка ще се изгради на ж.п. линията София-Бургас в границите на населеното място, в близост до Спортния комплекс на с. Челопеч. Съществуващата към момента гара е далеч от населеното място, сградата е полуразрушена и не се поддържа от НКЖИ. С цел улеснение на пътуващите жители и гости на общината, ще се изгради спирка с двустранен перон. Предвидено е двураменно стълбище и рампа за хора с увреждания. Преминаването под ж.п. линията ще се осигури посредством изграждане на пешеходен подлез.

В словото си към присъстващите инж. Алекси Кесяков припомни, че идеята за изграждането на новата ж.п. спирка е на жителите на Челопеч, след направена подписка. Той пожела на изпълнителя безопасна и успешна работа, при изпълнението на проекта.

Поздравление към присъстващите отправи и инж. Тони Грозданов, който изказа благодарност към жителите на Челопеч и кмета за проявеното разбиране относно възможностите за изграждане на подобно съоръжение. Той заяви, че строително-ремонтните действия ще се извършват без прекъсване на движението на влаковете, преминаващи през селото.

Инж. Алекси Кесяков разби бутилка шампанско в кофата на багера, с което бе даден старт на строителството. Инж. Тони Грозданов плисна менче с вода, а багерът направи символичната първа копка.

Добави коментар