Първа копка на физкултурен салон към Основното училище в Чавдар

На 4 октомври в двора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Чавдар се състоя първа копка за изграждането на физкултурен салон към училището. Присъстваха кметът на община Чавдар Пенчо Геров, служители в ОбА – Чавдар, ученици и преподаватели от училището, представители на фирмата изпълнител.

Изграждането на физкултурния салон е благодарение на спечелен проект от страна на община Чавдар по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ на мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 към ДФ „Земеделие“. Общата стойност на проекта е 200 000 евро.

Приветствие към присъстващите отправи Пенчо Геров, който зарадва учениците с новината, че след няколко месеца ще имат чисто нов физкултурен салон. От името на учители и ученици и от свое име преподавателят по физическо възпитание Ненна Бързакова благодари на кмета и администрацията.

Както повелява традицията, за спорна работа беше разбита бутилка шампанско в багера, който направи и първата копка по изграждането на бъдещия физкултурен салон.

След церемонията Пенчо Геров даде блиц-интервю за „Средногорие Медия”, в-к „Регион” и в-к „Камбана”, в което разказа повече за проекта.

Пенчо Геров:

– Изграждането на физкултурния салон е сбъдната мечта. За това когато разбрахме, че ще има възможност с европейски средства да се реализира всички заедно много бързо направихме проекта, кандидатствахме и ето го крайният успех. Преди да разработваме проекта, обаче, бе необходимо да получим и одобрение на комисията по образование към областната администрация на София област. Трябваше да се преборим с много силна конкуренция на десетки общини от страната. Напоследък, малките административни общности трудно печелят проекти, тъй като формулата има коефициент за брой жители. Въпреки това смятам, че това е поредната победа, която доказва, че когато в една община има здрав колектив, има сплотена администрация, могат да се случват много хубави неща.

Физкултурният салон ще представлява една зала, в която има нормално игрище за баскетбол, за волейбол и ще бъде свързана към старото училище, където едната част от битовките към него ще бъдат преустроени по много съвременен метод. Там ще има стаи за почивка, бани, сауна и други.

Кметът Геров заяви още, че има обещанието на изпълнителя строежът да бъде завършен до края на м. март 2020 г. Той съобщи още, че освен учениците, след учебно време залата ще могат да използват и други жители на селото.