Протест в подкрепа на болницата

protestmbal

На 16 ноември, над 200 жители на седемте общини в района затвориха за 1 час ГП I-6 София-Бургас в западния край на Пирдоп. Протестът се проведе в подкрепа на намиращата се в тежко финансово състояние Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Пирдоп и реалната опасност хората от района да останат без здравна грижа.

В протеста участие взеха също кметовете на общините Пирдоп,  Златица, Чавдар и Челопеч – Ангел Геров, инж. Магдалена Иванова, Пенчо Геров и инж. Алекси Кесяков. През изминалата седмица от тяхно име бе изпратено писмо с искане за оказване на финансова подкрепа за болницата до всички институции, имащи отношение към здравеопазването.

По време на протеста публично бе обявено, че исканията на хората, на местната власт и на работещите в лечебното заведение са държавата да поеме ангажимент към МБАЛ-Пирдоп и въобще към общинските болници в страната, които страдат от хронична липса на дофинансиране. От днес те ще отстояват искането си, че в регион, в който се формира 8% от БВП на страната и всеки месец отчисленията за здравни осигуровки възлизат на 500 000 лв., следва част от средствата да постъпват обратно за нуждите от местно значение.

Протестиращите изразиха своята готовност този протест да даде начало на поредица от подобни действия – докато държавата не се намеси за трайно разрешаване на проблема, който повече от 15 години принуждава 28 000-то население и работещите в болницата да живеят в условия на несигурност и безпокойство.

По време на протеста спонтанно бе формулирана резолюция от името на жителите на общините Пирдоп, Златица, Чавдар, Челопеч, Копривщица и Антон. /публикуваме я отделно/. Документът ще бъде официално изпратен до отговорните държавни институции. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров даде и блиц-интервю пред медиите:

Ангел Геров:

– От 15 години държавата е абдикирала от здравеопазването в общинските болници. На територията на Средногорието се формира 8% от БВП, а почти никаква част от тези пари не връща в района. Отделно като здравни осигуровки този район генерира около 500 000 лв. месечно. Парите, които се връщат за здравеопазване в района са около 70 000 – 100 000 лв., което е крайно недостатъчно за качествено здравеопазване и да се гарантира здравето на хората в района.

В момента на дневен ред е разглеждането на държавния бюджет ние искаме народните представители и правителството да помислят за общинските болници и да предвидят пари за тях. Стига се е мислило за големите и държавни болници. Нашият район е много специфичен, заобиколен е от ридове и планини. Няма как зимно време да се даде бърза и адекватна помощ при положение, че се затвори болницата.

РЕЗОЛЮЦИЯ

от жителите на общините

Пирдоп, Златица, Чавдар, Челопеч, Копривщица и Антон

Софийска област, Република България

Днес, 16 ноември 2016 г., събрани на протестен митинг в подкрепа на намиращата се в тежко финансово състояние Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Пирдоп, изправени пред реалната опасност да останем без медицинско обслужване, настояваме отговорните държавни институции – 43-то Народно събрание, Правителството на Република България, Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, Комисията по здравеопазване при Народното събрание, да предприемат спешни, конкретни и адекватни мерки за трайно решаване на ситуацията с намиращата пред затваряне болница, а в резултат на това и лишаване на население от 28 000 души от правото им на гарантирано от Конституцията на Република България здравеопазване.

Неморално е район, който формира 8% от Брутния вътрешен продукт на страната и генерира всеки месец отчисления за здравни осигуровки за над 500 000 лв., да остане без реална грижа за здравето и живота на хората.

Ние имаме нужда от Болница!

Системата на здравеопазване обрича обикновените граждани на България на гибел, а Националната здравно-осигурителна каса се е превърнала в паразитна институция, която пречи на развитието на лечебните заведения в цялата страна.

Изразявайки позицията на жителите на седемте общини от Средногорието, ние заявяваме, че сме готови да продължим своите протестни действия до реална намеса на държавата в полза на хората и на нашата болница!

Здравеопазването трябва да служи на гражданите, а не на системата!

Стоп на фалита на МБАЛ – Пирдоп!

 

Добави коментар