Пролетен спортен празник в община Пирдоп

Proleten_praznik_Pirdop-1

На 26 март в местността „Борова гора” над Пирдоп се проведе пролетен спортен празник. Организатори бяха община Пирдоп и туристическо дружество „Паскал”. С добрата организация бяха ангажирани кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ТД „Паскал” Ваня Сараджова, зам.кметът Вера Бойчева, секретарят на общината Николина Божкова, общински съветници. С раздаването на дъхав чай от планински билки бяха заети служители от общинската администрация и членове на туристическото дружество.

Proleten_praznik_Pirdop-3

Специални гости на пролетния празник бяха кукерите от клуб „Златните мечки” с. Челопеч. С богато украсените си маски, костюми и звънки чанове и хлопки те огласиха местността. „Златните мечки” представиха пред присъстващите ритуал по изгонване на злото и пристигането на пролетта – малка красива госпожица с бяла рокля на цветя, която бе носена от двама страшни кукера. С танцьорското си майсторство се изявиха и дамите от танцов клуб „Шарено хоро”.

Proleten_praznik_Pirdop-2

Proleten_praznik_Pirdop-4

Приветствие към гражданите направи кметът Ангел Геров, който пожела здраве и благополучие. По стар български обичай за посрещане на пролетта и с пожелание за плодородие, той търколи питка по поляната.

След това започнаха спортните надпревари. Игрите бяха водени от преподавателите по физическо възпитание Катя Стоянова, Даниела Ганчева и Иванка Андреева. Включиха се много деца, ученици, както и много възрастни, сред които и кметът Ангел Геров, управителят на „ТрансБилд” Иван Велин, както и състезателите от футболен клуб „Мирково Ветерани”. Те се състезаваха в игрите на гоненица, скачане с чували, дърпане на въже, носене на столче и много други. На победителите в отделните състезателни категории бяха раздадени награди.

Празникът продължи с музика и веселие до късния следобед.

Добави коментар