Проблемът с автобусите до София все още няма окончателно решение

В бр. 6 на в. „Камбана” ви информирахме за срещата на кметовете от района с Петър Асенов – пълномощник на „Ангкор Травел” ЕООД. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за обслужване на четири линии от Копривщица до София и обратно. Както ви информирахме, намеренията бяха новите транспортни линии да стартират на 9 или 11 февруари, които да бъдат дофинансирани от страна на общините. Впоследствие, обаче, тези линии не бяха открити.

Причина за това е предложената оферта от страна на „Ангкор Травел” ЕООД към седемте общини в района. На 13 февруари в заседателната зала на община Пирдоп кметовете на общините Мирково, Антон, Копривщица и Пирдоп – Цветанка Йотина, Стоян Гарчев, Генчо Герданов и Ангел Геров, заедно с представителя на община Чавдар Павлина Павлова, обсъдиха предложената оферта за дофинансиране на „Ангкор Травел” ЕООД. Според нея, разходът, който ще се генерира за обслужване на четирите линии – една сутрин от Копривщица до София с голям автобус, сутрин от София до Копривщица с малък автобус, в следобедните часове с малък автобус, и една линия в 17 ч. отново към София с голям автобус, е на стойност около 30 000 лв. ДДС на месечна база. В зависимост от пътникопотока, очакваният приход е между 6 000 и 12 500 лв. По този начин, в най-добрия случай седемте общини трябва да дофинансират общо около 18 000 лв., а в най-лошия случай съфинансирането на общините ще бъде 24 000 лв.

Според кметовете, офертата не е рентабилна и общините не могат да си позволят подобно дофинансиране. За да не останат жителите без автобусен транспорт, ще се водят допълнителни преговори с фирмата превозвач за намаляване на тези стойности. В същото време, Ангел Геров обяви пред своите колеги, че се водят разговори с други заинтересовани фирми, които да обслужват тази линия. Предстои те също да дадат своите оферти пред кметовете.

Засега въпросът с автобусния транспорт на седемте общини към София и обратно остава неразрешен. Екипът на вестник „Камбана” ще следи случая и ще информира своите читатели своевременно за развитието на казуса.