Дейността на „Скин Системс” ЕООД в Пирдоп е само в помощ и на болницата и на населението

Нашите читатели и жителите на Средногорието вече над 8 години са свидетели на сагата с болницата в Пирдоп и нейното изключително тежко финансово състояние. Казусът стана обект и на интерес от страна на националните медии, които имаха няколко преки включвания от място. В пространството се появиха подозрения и обвинения, че с отдаването под наем на третия етаж в МБАЛ на частното медицинско заведение „Скин Системс” и с развиването на неговата дейност, се е допринесло за потъването на общинската болница още повече.

За разясняване на отношенията между МБАЛ-Пирдоп и „Скин Системс” ЕООД потърсихме управителя на частната болница д-р Катрин Крахтова.

katrin-krahtova

• Д-р Катрин Крахтова – управител на „Скин Системс” ЕООД, пред в. Камбана

 

– Д-р Крахтова, Вие сте Управител на частната болница „Скин Системс” ЕООД, която вече две години работи на територията на община Пирдоп. Разкажете нещо повече за вашата дейност.

– Преди две години МБАЛ „Скин Системс“ ЕООД регистрира филиал в град Пирдоп, който се намира на третия етаж в общинската болница.

Направихме ремонт на отдадените за ползване помещения  и открихме две отделения, а именно отделение по ортопедия и травматология и отделение по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Тези отделения са профилирани в лечението на различни видове травми (изгаряния, счупвания, големи разкъсно-контузни и порезни рани, различни видове кожно -подкожни дефекти), както и последици от различни видове травматизъм (келоиди, хипертрофични цикатрикси, контрактури и др.)

Оперираме също всички видове кожни тумори, основно в областта на лицето във филиала в град Пирдоп.

В нашата клиника работят квалифицирани лекари с по две медицински специалности, бивши кадри на УМБАЛСМ Пирогов, които работят вече само в МБАЛ „Скин Системс“ ЕООД и пътуват всеки ден до филиала ни в град Пирдоп. При нас работят и едни от най-добрите местни медицински сестри, част от които са на работа в общинската болница и работят в МБАЛ „Скин Системс“ ЕООД на втори трудов договор. Това оказва позитивно въздействие за региона, тъй като е мотивация местните специалисти да не напускат общинската болница.

При нас работи д-р Йорданов – местен ортопед-травматолог, който е винаги на разположение на гражданите на Средногорието и е помогнал на стотици пациенти за тези две години.

– Достатъчно информирано ли е обществото за Вашата дейност и за това, че по всяко време могат, дори и по спешност да ползват услугите ви? Знаят ли, че работите по здравна каса?

– През тези години направихме повече от 1700 операции и около 1200 безплатни прегледа. Повечето операции са по спешност. В такива случаи не се налагат направления от личните лекари. Не сме върнали нито един пациент. Поддържаме дежурни лекари 24 часа. Въпреки това, доста от хората не са информирани, търсят помощта на други места, пътуват например до София за патология, която ние можем да поемем и е рутинна за нас.

Понякога, по-големи оперативни интервенции правим в основната болница в с. Доганово, общ. Елин Пелин, защото там оборудването е на много високо ниво и броят на лекарите е много голям.

– Вие сте частна болница, взимате ли допълнителни такси? Има ли при Вас доплащане?

– Не, ние водим напълно социална политика, към населението, което обслужваме. Нямаме допълнителни такси, избор на екип, добри битови условия или други. Не взимаме дори потребителска такса. Всички здравно осигурени пациенти се лекуват напълно безплатно до цялостното им излекуване, превръзки, допълнителни прегледи след изписване, консултация и други. Същото важи и за основната ни болница.

– Какви са отношенията Ви с МБАЛ „Пирдоп“ АД? Налага ли се пациенти да избират къде да постъпят?

– Отношенията ни с общинската болница са напълно регламентирани. Имаме подписан договор, според който заплащаме ежемесечна сума за ползване на помещенията рентген, лаборатория, консултанти, режийни и други.

Клиничните пътеки и диагнозите по които работим са съвсем различни. Общинската болница работи само коремна хирургия, а ние работим пластично- възстановителна хирургия и ортопедия. Така са издадени и разрешителните ни за дейност от МЗ. Няма никакъв конфликт на интереси. Напротив ние сме само в помощ, с оглед тежкото финансово и кадрово състояние на МБАЛ „Пирдоп“ АД.

Смятам, че това сътрудничество е ползотворно, защото се разширява дейността на болницата, тя се подпомага материално, а и населението има ежедневно на разположение изключително квалифицирани специалисти.

– Какво мислите за трудностите, през които минават общинското лечебно заведение? Те имат ли връзка с вашето присъствие?

– МБАЛ – Пирдоп е в тежко финансово състояние от много години, във връзка с причини, които не мога да коментирам. Ние нямаме нищо общо с това. Ползваме една минимална част от площта на болницата, която изцяло ремонтирахме за наша сметка. Много такива отделения пустеят и тънат в разруха, както и отделение което ремонтирахме и приведохме в приветлив вид, за да отговаря на медицинските стандарти. Мисля, че пътят е не да се пречи на частната инициатива, а да се отдадат и други площи, за да получи болницата повече пари от наеми и други услуги. Ние сме само в помощ и на болницата и на населението. Крайно време е това да се осъзнае, срещу мнението на двама-трима души, водени от лични интереси, които не одобряват сътрудничеството ни с МБАЛ – Пирдоп. Има хиляди доволни пациенти и спасени човешки животи, защото пътят до София е дълъг, а има състояния, които изискват незабавна намеса. Всяко добро дело среща и съпротива, но срещу празни думи ние се изправяме с делата си и тогава, повярвайте, нещата са в наша полза.

– Предвиждате ли разширение на дейността си във филиала в град Пирдоп?

– Не, засега смятам, че тези две отделения са достатъчни. Основната ни болница се разширява в нови направления, непрекъснато, но засега нямаме други планове за филиала град Пирдоп.

– Каква според Вас  е причината за тежкото състояние на МБАЛ – Пирдоп?

– МБАЛ – Пирдоп има много натрупани през годините дългове. Това доведе до невъзможност да се изплащат заплати в пълен размер, а този факт доведе съвсем естествено до напускане на медицинския персонал. За мен болницата е стратегическа, с наличие в близост на големи предприятия и много работещи в тях хора.

От изключително значение е болницата да бъде спасена, ако задълженията се намалят, Управителният съвет ще привлече специалисти и тя ще заработи нормално.

– Има ли отношение и намаления бюджет от НЗОК за това тежко финансово състояние?

– Всички работим в условията на рестрикции и делегирани (твърдо определени) бюджети. Те се отпускат на база дейност. С напускането на лекари МБАЛ – Пирдоп трудно достига и изработва и така отпуснатия бюджет. Това е естествен резултат от напускането на лекари и загубата на доверие към болницата от местното население.

Бюджетът на всяко лечебно заведение се определя от Надзорния съвет на Здравната каза и бюджетите са индивидуални за всяка болница. Ние работихме цялата 2015 г. без финансиране от НЗОК. В този период не върнахме и не взехме пари от нито един пациент, както и изплатихме всички заплати на персонала на филиала в гр. Пирдоп. Когато МБАЛ  – Пирдоп заработи на пълни обороти, убедена съм, че и бюджетът и ще бъде преразгледан. Това е процес, който се доказва с работа и с избора на самите пациенти да постъпят в една или друга болница.

– Смятате ли, че новата болница в Панагюрище привлече голяма част от пациентите и те не постъпват вече в МБАЛ – Пирдоп?

– Всички болници работят в режим на конкуренция. Не виждам нищо лошо в това. Пациентът има право да избере. Не може да се упрекват други лечебни заведения, че са привлекли пациенти. От това което чувам, болницата в Панагюрище е високо технологична и обновена. Трябва да се стремим към същото и за МБАЛ – Пирдоп.

Добави коментар