Приключиха беседите за конкурса „140 години свобода. Героите и събитията от моя роден край“

 

 

 

 

 

На 23, 26 и 28 март в СУ „Св. П. Хилендарски” Златица, АТПГ – Златица, ПГМЕ – Пирдоп, ПГТХТ „Н. Димов” – Пирдоп и СУ „С. Савов” Пирдоп се състояха беседите във връзка с регионалния ученически конкурс „140 години свобода. Героите и събитията от моя роден край“. Той се организира от „Елаците-Мед” АД и „Геотехмин” ООД и е част от програмата за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност” на двете дружества. Конкурсът се реализира със съдействието на регионален клуб „Традиция” гр. Копривщица. Поканени са да участват ученици от V до XII клас от 12 училища-партньори на инициативата в регионите, където двете дружества развиват дейност.

Възпитаниците на учебните заведения бяха запознати с историята за борбите за Освобождението на България. Председателят на регионален клуб „Традиция” – гр. Копривщица Дончо Мрънков разказа им разказа интересни факти около Освобождението, като акцентира върху знамената и използваните оръжия. Той и неговите колеги показаха автентичните хладни и огнестрелни оръжия, което предизвика интерес и у учениците, и у преподавателите. Историкът Иван Иванов разказа факти около освобождаването на нашия район, участниците в борбите от района и даде насоки, по които да се работи за конкурса.

По време на беседите представителите на „Елаците-Мед” АД и „Геотехмин” ООД представиха пред учениците условията на конкурса. В него те имат право да участват с една своя творба по избор  – рисунка или писмена творба – стихотворение, съчинение, есе или мултимедийна презентация. Творбата трябва да бъде посветена на Освобождението от Османско владичество или на събитията, довели до възкресението на българския народ. Участниците в конкурса могат да споделят представата си за пробуждането на народа, за будителите и героите, за националноосвободителните борби в родния си край; за дългия път към свободата, Руско-турската война и Освобождението на България. Какви са измеренията и цената на свободата в контекста на националната идея и историята? Как се отнасяме към идеалите и към паметта на онези, които направиха възможно да разкъсаме оковите на робството?

Конкурсът ще бъде разделен в две възрастови групи за ученици от V до VII клас и за ученици от VIII до XII клас. Крайният срок за предаване на творбите е 16 април 2018г.

Обявяването на победителите ще бъде през юни 2018 г. Ще бъдат връчени предметни награди за първо, второ и трето място във всяка от възрастовите групи и конкурсните категории.

 

 

Добави коментар