Пресвета Неделя – празник на община Челопеч

praznikChelopech

На 26 юни в парк „Корминеш” се събраха много жители и гости на община Челопеч, за да отпразнуват заедно Деня на селото – Пресвета Неделя. Официални гости на тържеството бяха областният управител на София област Росица Иванова, кметовете на Антон, Пирдоп, Копривщица и Чавдар – Стоян Гарчев, Ангел Геров, Генчо Герданов и Пенчо Геров, председателят на ОбС – Челопеч Николай Николов, инж. д-р Илия Гърков – ген. мениджър на „Дънди Прешъс Металс България”, инж. София Торолова – административен директор в „Елаците-Мед” АД, общински съветници, представители на различни институции, бизнес-партньори, дарители.

Празникът започна с химна на община Челопеч, изпълнен от детска вокална група „Средногорски звън”, с ръководител Невелина Сараджова. След тях кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков приветства присъстващите и разказа, че празнуването на празника на Челопеч в м. „Корминеш” е възстановено през 1978 г. Тогава местността е била просто една поляна, на която хората празнували. Сега обаче всеки се радва на амфитеатралния навес и на сцената, на която се изявяват челопешките таланти. Инж. Алекси Кесяков благодари на служителите от ОбА за положения труд при организацията на празника. Поздравления към инж. Алекси Кесяков, жителите и гостите на Челопеч отправи и Росица Иванова. Тя изрази своето възхищение от постигнатите успехи на една от най-малките общини в София област. Благодарение на тях жителите на Челопеч се радват на обновен спортен център, модерно оборудвана детска градина, обновен център, както и туристически атракции, като парк „Корпинеш”, автопистата и хижа „Мургана”. За положените усилия и допринасяне за развитието на областта, Росица Иванова връчи на инж. Алекси Кесяков почетния знак на областния управителя на София област.

По случай празника са получени поздравителни адреси от името на общините Златица и Ботевград, „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, „Елаците-Мед” АД, ПП „Български демократичен център”, Синдиката на българските учители.

Празничната програма започна с изпълнения на женския хор и женския танцов състав към читалище „Труд и Постоянство”. В нея бяха включени изпълнения на Невелина Сараджова. Веселието продължи с концерт на народния певец Николай Славеев. Присъстващите се насладиха на неговите песни и се хванаха на хорото, съвместно с танцьорите от професионален ансамбъл „Пловдив”.

Веселието продължи до късния следобед на неделния ден. Всички опитаха и от вкусния курбан, който бе приготвен от 11 овце. Той бе осветен от отец х. Недко Бръмбаров. Много от присъстващите се отбиха и в параклисчето, за да запалят свещ за здраве и благополучие.

 

Добави коментар