Президентите на България и Германия на посещение в Аурубис

Aurubis poseshtenie na prezidentite na Bylgarq i Germaniq

Президентите на България и Германия посетиха производствената база и мощности на „Аурубис България”АД в Пирдоп на 24 юни. Визитата на Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук в предприятието бе завършек на тридневното държавно посещение на немския президент у нас.

Двамата държавни мъже бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Аурубис България” АД Тим Курт и от Ервин Фауст, говорител на изпълнителния съвет на “Aurubis” AG. На събитието присъстваха още кметовете на общините Пирдоп и Златица – Ангел Геров и инж. Магдалена Иванова, както и председателите на Общинските съвети в Пирдоп и Златица – Мария Шентова и Асен Плахов.

Пред официалните гости изпълнителният директор Тим Курт представи кратка презентация на дейността на компанията в България. „Аурубис България” е водещ производител на мед в Югоизточна Европа, с капацитет от 1,2 млн. тона меден концентрат годишно, от които се произвеждат 350 000 тона анодна мед и 1,2 млн. тона сярна киселина. В света концернът е най-големият преработвател на медна руда. Общият оборот за 2015 г. е 4,2 млрд. лева. Платеният корпоративен данък е 42 млн. евро. Покриваме 9% от общия износ на България към ЕС, което ни прави най-големият износител, а 12% е износът от България към Китай. Що се отнася до вноса, на Аурубис се падат 5% от всичко, което се внася в България. По-голямата част от износа за ЕС отива за Италия и Германия и е в размер на 25% от общия износ на България за ЕС. 30% от суровините, които преработваме идват от български източници. През последните 10 години сме инвестирали 550 млн. евро, от които 400 млн. за модернизиране, 100 млн. за защита на околната среда и 50 млн. за смяна на съоръжения. Резултатът е видим за всички.” – допълни още Тим Курт.

„Спектър 2018” е инвестиционната програма на компанията, която обединява всички нейни проекти до 2018 г. и е на стойност 180 млн. евро. В нея са включени и 2,5 млн. евро за устойчиви социални проекти, и 80 млн. евро средства за осигуряване на конкурентноспособността на предприятието. Беше отбелязано, че 56% от поръчките на фирмата са за български изпълнители. 20% от материалите, които се използват, се купуват от България. Работниците и служителите са 845, като 21% са жени, което е много висок дял за предприятие от тежката промишленост. Още 800 са служителите на свързаните с Аурубис България фирми в района.

Компанията подкрепя дуалното образование, всяка година се назначават практиканти, като през лятото на 2016, те ще бъдат 15. В двете общини – Пирдоп и Златица, се залага на приоритетите в работата с детските градини и училищата, в социалната и културната сфера, спортната дейност и здравеопазването. „България има голям потенциал и той трябва да се развива. Ние винаги сме имали подкрепата на немското посолство и на Българо-немската търговска камара.”

Ервин Фауст обяви, че през тази година Аурубис отбелязва своя 150-годишен юбилей и той минава под мотото „150 години бъдеще”. По този начин се изразява положителната перспектива за бъдещето, която се дължи на метала мед. „Ядрото на нашата дейност е в Европа и в тази връзка България е много специално и важно място за производство и тук искам да отправя моите благодарности към ръководството на фирмата на местно ниво” – допълни Фауст.

След края на презентацията, двамата президенти, бяха първите, които се разписаха в златната книга на Аурубис България. Те получиха като подарък за спомен от визитата си, медни копия на маската на тракийския цар Терес, а първата дама на Германия Даниела Шат получи изящна медна роза, след което високите гости направиха обиколка из производствената площадка на фирмата и по-важните обекти в нея.

Добави коментар