Празник на смелостта и мъжеството

dav

14 септември е професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и на българските пожарникари

Първото професионално обединение на пожарникарите в България е учредено през 1905 г.

Денят на пожарникаря е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г.

  • • Главен инспектор инж. Ненко Миков – началник на РСПБЗН – гр. Пирдоп, пред в. Камбана

– Г-н Миков, с какво настроение посрещате професионалния си празник тази година?

– Смея да твърдя, с оптимистично. И тази година предвидихме няколко мероприятия, които нашата служба проведе в Пирдоп и Златица по време на Седмицата на пожарната безопасност. Нашата основна цел бе да популяризираме професията като цяло. Най-вече да стане по-привлекателна за младите хора, защото в последните години се наблюдава известен отлив. В годините сме назначавали хора от Етрополе, Елин Пелин и други градове, но всеки в един момент си поема по пътя и не можем да се сърдим за това. В района са малко желаещите за тази професия.

– С какъв личен състав разполага Районната служба към момента?

– Както е известно, през 2014 г. служба „Гражданска защита” бе разформирована и премина към структурата на МВР. Тогава 10 човека бяха назначени при нас. Оперативният ни състав в момента е от 23 души. Те дават 4 смени. От тях 3 смени са по 6 човека, едната смяна е от 5 човека. Дежурим и в базата ни в „Аурубис България”, където се помещаваме от 1992 г. В базата, която е в града, дежурството се дава и през нощта. В базата в „Аурубис” разполагаме с много добри условия – отопление за техниката и други удобства.

– А като техническо обезпечение как стоят нещата?

– От гледна точка на техническото обезпечение, ние сме една от малкото районни служби, не само в областта, но и в страната, която разполага не само с добра техника, но и с максимално добра екипировка за пожарникарите. Това се случи благодарение на спечелен проект по Програмата за опазване на околната среда преди известно време. Преди това, отново благодарение на „Аурубис”, ние получихме лични предпазни средства – дрехи, каски, обувки, 6 броя въздушни апарати. Като автомобилен парк, разполагаме с две коли „Ивеко Магирус”, „Ивеко Дейли” – лек тип, едно „Рено” – това са трите основни автомобила, които са на дежурство. Службата в Копривщица също получи автомобил по оперативната програма, но тъй като няма къде да се помещава, той също е при нас в базата.

– Освен в изпълнение на служебния си дълг, служителите участват ли в други прояви, които да поддържат тяхната форма?

– Да. В началото на месец май, всяка година ние правим състезания между смените по пожароприложен спорт. На областното първенство тази година заехме второ място. В републиканското първенство, участие взе отбор, който бе съставен от пожарникари от цялата Софийска област. От тези 8 човека, трима бяха от пирдопската служба. На една от дисциплините във Варна – най-пожарникарската – бойно разгръщане от мото-помпа – момчетата взеха второто място. За участията в тези състезания, разчитаме изцяло на подкрепата на пожарникарски клуб „Витиня”, който е за цялата Софийска област. Имаме си председател, а средствата се набират от членски внос. За наша радост, предприятията от района откликват на нашите нужди – застраховки, пътни, храна.

– Как работите с институциите в района – училища, общини?

– Радвам се, че работим добре с всички институции. Имахме идея да изградим клуб „Млад огнеборец” във всички училища в нашия район, но нямаме практическата възможност. Засега такъв клуб има само в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч. Традицията е от 2000 г. Първите участници в тези младежки отбори са вече големи, но никога не са ни подминали, не са забравили къде сме ги водили, което много ни радва. През 2016 г. участваха на областно състезание в Ихтиман, където децата заеха седмото място от 14 отбора. По план ежегодно имаме беседи с учениците по училищата, проиграваме по веднъж план-ситуацията за защита при бедствия, аварии и катастрофи.

– От началото на годината, с какви предизвикателства се сблъскахте?

– Ще започна с последните събития, които се случиха в България. Целият колектив на нашата служба също взе участие в потушаването на големите пожари в Главан и Хасково. По 4 човека се сменяваха всеки ден, пътуваха с кола и се връщаха. Това беше като едно голямо обучение на тези момчета, които досега не бяха гасили горски пожари.

От началото на годината до момента, имаме 114 излизания по сигнал на телефон 112. В това число влизат и сигналите за отводняванията през пролетта. Най-много са тези от община Пирдоп – главно в МБАЛ и НУ „Т. Влайков”. Също така тази година на няколко места ходихме на сигнали за оси. Имахме и акция по спасяване на едно малко конче в Душанци, също така и кученца, попаднали в една тръба.

По отношение на горските пожари в района, бих искал да кажа, че ситуацията е под контрол. Единствената община, която е проблемна в момента, е община Антон. Почистването на стърнищата и пасищата чрез палежи е една порочна практика, на която трябва да се сложи край. В тази връзка, работата ни с ДГС – Пирдоп е повече от добре стикована и организирана, винаги имаме връзка с тях.

– Какъв трябва да е човекът, който иска да бъде пожарникар?

– Да бъде уравновесен, смел, да може да работи в екип – това е основното, на което се залага, и всеки, който притежава тези качества, е добре дошъл в нашия екип. Имиджът и реномето, което сме имали и сме доказали в годините, твърдя, че го поддържаме.

Добави коментар