Празник на плодородието в Чавдар

prazniknaplodorodietochavdar2016

На 15 октомври, за шеста поредна година, в село Чавдар бе отбелязан Празникът на плодородието. Негови инициатори са ръководството на читалище „Надежда 1900” и община Чавдар. Въпреки студената съботна сутрин, местността „Света Петка” над селото бе огласена от весела глъчка и трескави приготовления. От сръчните ръце на чавдарските жени бяха подготвени всякакви сладки и солени кулинарни изкушения. На масите бяха изложени и много продукти – мед, вино, зеленчуци и плодове. Подредена бе благотворителна сувенирна изложба от различни предмети, изработени от есенните дарове на природата и който искаше, можеше да си купи от тях.

Богата и прекрасна е цветовата палитра на есента. Богата е и трапезата на стопаните, след като цяла година са се трудили усърдно и с любов, за да добият даровете на земята. Водещата на празника Мария Комитова разказа за значението на зърното и на хляба в живота на човека. Дефилето на участниците започна с девойки, облечени в народни носии, които носеха в ръцете си различни питки и погачи. След тях, децата от ДГ „Щастливо детство”, водени от своите учителки, се изявиха на сцената на комплекса, като представиха няколко песнички и стихотворения, свързани с есента и плодородието. Всички те бяха облечени като различни плодове и зеленчуци, и получиха заслужени аплодисменти от публиката. Поред на номерата се представиха Слънцето, Розите, прекрасната Есен, придружавана от малки красиви цветя, Тиква, Зайо Байо с отбор Морковчета, Грахчета и Бобчета, Картофчета, Малинки, Къпинки, бабата и дядото, които дърпаха ряпа, Гроздето, Патладжанчетата, две вкусни Торти. Дамите от клуба за народни танци „Чавдар” повдигнаха още повече настроението с изпълнението на импровизация по песента „Купила баба пуйчета” на Нелина.

След дефилето на участниците в колоритни костюми, кметът на община Чавдар Пенчо Геров отправи сърдечен поздрав към хората, сътворили този празник и пожела здраве, и да са пълни хамбарите и мазетата на чавдарчани, да има мир и благоденствие.

Веселието в комплекса продължи с кръшни хора и много настроение, за което спомогна и слънцето, което най-накрая се показа и сгря всички присъстващи.

Добави коментар