Празник на хижа „Свищи плаз“

 

 

И тази година Община Златица, съвместно с Туристическо дружество „Свищи плаз-2013”, организираха и отбелязаха празника на хижа „Свищи плаз”. В слънчевия ден на 22 септември, десетки туристи и любители на планинарството се изкачиха да отбележат заедно празника на една от най-хубавите хижи в Стара планина. Туристите прииждаха на групи, развявайки българския трибагреник. Специално за празника на хижата ни посетиха групи от ТД “Планински Орли“, Драгалевци, ТД „Вежен“, туристическо дружество – Етрополе, групи от София, Копривщица, Гоце Делчев, Пирдоп, които ни донесоха много радост и настроение на празника.

И тази година, Туристическо дружество „Свищи плаз-2013” организира традиоционно пешеходно изкачване до хижата. Включиха над 30 граждани от град Златица, като най-малкия участник  е четвъртокласникът Калоян. Празникът на хижата уважи и най-възрастният турист от града – Луко Муравенов. Имахме много специален гост от Маями – Димитър Гечев.

Членове на Туристическо дружество „Свищи плаз-2013”, заедно с кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова и председателя на дружеството Здравко Тодоров, посрещаха всички гости с парче вкусна питка, шарена сол и китка здравец.

Наоколо се усещаше ароматът на димящата скара на Илия Медаров, а под навеса от рано вряха трите казана с курбан. Негов майстор бе Николай Ненов. Освещаването на вкусната гозба бе извършено от архиерейския наместник свещеник х. Йордан Георгиев.

Инж. Магдалена Иванова, кмет на Община Златица се обърна с поздравление към всички присъстващи, които по съвпадение, отпразнуваха два празника – Деня на независимостта на България и празника на хижата. Председателят на ТД „Свищи плаз-2013” Здравко Тодоров направи отчет за дейността на дружеството и също поздрави участниците в празника.

Организаторите бяха подготвили музикални поздрави и развлекателна програма. Гостите на празника участваха във викторина, свързана с историята на хижата и местността. Младите туристи от СУ „Св. Паисий Хилендарски” взеха участие в надпревара в построяване на палатка и щафета със сурови яйца, като наградите за най-бързо справилия се отбор раздаде Здравко Тодоров.

Денят продължи с много наздравици и кръшни хора на поляната пред хижата.

Ваня Велчева –  планински водач

Добави коментар