Празникът на Златица – Красив и вълнуващ

PraznikZlatica

На 29 май, като част от Майските културните празници в общината, бе отпразнуван Денят на Златица. По традиция празникът се чества в последната неделя на месец май.

Програмата на празника започна с химна на Златица, изпълнен от Невелина Сараджова. Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова отправи приветствено слово към жителите и гостите на Златица. Тя припомни, че преди години, празникът на града се е наричал „Събора”, тъй като в града са се събрали малки и големи родове, за да се срещнат и заедно да празнуват. Инж. Магдалена Иванова изрази своята радост, че тази традиция все още е жива.

Тържеството продължи с комедийния спектакъл на Нешка Робева и Влади Въргала „Разбъркай го – да се оправи”. Той „забърква“ сатира, комични и драматични ситуации, които се преплитат с майсторското танцово изкуство на момчетата и момичетата от  трупата „Нешанъл Арт“.  Спектакълът поставя въпроси, актуални и днес – дали любовта или парите са по-силни… „Всичко е пари“ или „Всичко е любов“ и възможен ли е бракът по любов? Със замах историята сменя ролите на двата пола и превръща мъжете в жени, като им отнема силите, за да ги размени. Водещи в сюжета са двата контрастни образа на Крилатият и Рогатият, които слизат на земята заради един облог.

Честването на Деня на Златица завърши късно вечерта с изпълнения на български фолклор. Танцьорите накараха присъстващите да извият дълги хора на площада в центъра на града.

Добави коментар