По пътеките на времето

PredstavqneKnigaIvankaFilcheva

На 10 май в ритуалната зала на читалище „Хр. Ботев” – Антон, се състоя представяне на стихосбирката на Иванка Филчева „По пътеките на времето”. Присъстваха общински съветници, председателят на читалището Донка Николова, както и много приятели на авторката.

В началото на литературното събитие Марина Стефанова представи личността на Иванка Филчева, определяйки я като ярък културен лъч в селото. Тя сподели, че за нея поетесата е всевиждащото око на романтичната душа, тъй като плаче и страда за световните несгоди, мъдро прозира истините зад политическите интриги. Дълбоко в душата на Иванка Филчева блика една чувственост и романтика, които преливат от очите й.

За лиричните проникновения в стиховете на Иванка Филчева, говори Ренета Атанасова, издател на книгата, която е седма подред и излиза от печат в навечерието на нейния 85 годишен юбилей, като специален подарък от нейната дъщеря – художничката Маруся Филчева, чиито илюстрации присъстват и в новата книга.

В своите стихове Иванка Филчева с прости думи изрича големи истини и ни кара да се докоснем до мъдрите й житейски прозрения. В новата й стихосбирка стиховете са подредени в два цикъла – в първия „Пера от лебеди” са стиховете, вторият – „Трохички по пътя”, е в жанра хайку – най-късата поетична форма в световната литература. Въпреки че повечето от тях се състоят само от три реда, те изразяват и дълбоко чувство, и проблясък на интуицията, отразявайки живота в неговото свободно движение. Тези златни поетични зрънца притежават чистота и завършеност. Хайкуто на Иванка Филчева ни насочва към дълбочинно възприемане на нещата от света, който ни заобикаля и насочва възприятията и сетивността на читателя към простичките, привидно незначителни неща от ежедневието – зелени поля, зрели класове, сняг, кокиченца, светулка, пчеличка, дъх на рози и т. н., които ни изпълват с неотразимо поетично настроение.

Всяка сутрин поетесата излиза нова и пречистена от съня, за да тръгне „с вяра, с обич чиста и сто надежди свети към света”. Защото благородното й сърце и щедрата й душа, всяка сутрин като птица устремена, света възхвалява. И отправя молитви към Бога не за нещо свое, а за хората около себе си.

Такова е житейското кредо на човека и поетесата Иванка Филчева. Смисълът на нашето ефимерно присъствие на този свят е да бъдем човеци, да бъдем хора с душа. Защото, както казва поетесата, без такива хора – небето ще е празно, а Земята – тъжна и самотна.

„…Дошли сме като огън,

живота с любовта да стоплим,

като пламък през вода да минем,

да се пречистим и да си заминем!..”

По време на представянето не липсваха и изненади за Иванка Филчева. Специално за нейния юбилей тя бе поздравена от женския фолклорен състав „Шарена китка” към читалище „Хр. Ботев” – Антон. Председателят на читалището и общински съветник Донка Николова поднесе на поетесата подарък от името на кмета на общината инж. Стоян Гарчев. Иванка Филчева получи и много цветя по случай своя 85-годишен юбилей, който навършва на 11 май, с пожелания да твори още дълги години.

Всеки присъстващ си тръгна със здравец и листче, на което имаше написано стихче от новата книга на Иванка Филчева.

Добави коментар