Почит за пирдопските будители

dennabuditelitepirdop

На 1 ноември в Ритуалната зала на читалище „Напредък” Пирдоп бе честван Денят на народните будители. Паметната вечер бе организирана от община Пирдоп, музей „Луканова къща”, клуб „Съхрани българското” към СУ „С. Савов” – Пирдоп и Читалище „Напредък”. Поставен бе акцент върху пирдопските будители и учители Симеон Сърданов – 165 години от рождението му; Алипия Влайков – 160 години от рождението му;

Димитър Ночев – 100 години от смъртта му. На тържеството присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, зам.кметът Вера Бойчева, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, Николина Божкова, секретар на общината, читалищни и културни дейци, учители, ученици, гости.

Във връзка с честването, в Ритуалната зала бяха изложени картини на учениците на Диана Харалампиева от ЧПГЧО. Творбите са тематично свързани с Деня на народните будители.

Ученици от СУ „С. Савов”, които са членове на клуб „Съхрани българското”, разказаха пред гостите за отбелязването на Деня на народните будители. Учителите Росица Чернева, Анета Венкова и Петър Лалов запознаха присъстващите с интересни исторически факти от живота и делото на нашите съграждани Симеон Сърданов, Алипия Влайков и Димитър Ночев.

Пред присъстващите бе показан ръкописен препис на книгата на С музикални включвания участва детска фолклорна група „Шарени мъниста” към Читалище „Напредък” Пирдоп, с ръководител Марияна Върбанова.

В края на вечерта, кметът Ангел Геров поднесе цветя на учителите, участвали в празника. Кметът Геров съобщи, че в общината са получени два диплома. Едната е за Марияна Върбанова, ръководител на детска фолклорна група „Шарени мъниста”, а другата е за Кузман Кузманов, ръководител на хор „Средногорски славеи”. В придружаващите писма е указано, че дипломът на Марияна Върбанова се присъжда от ръководството на Европейски фолклорен фестивал Euro Folk 2016 за достойното представяне на творческия колектив и за съхранение и развитие на европейските традиционни народни изкуства.

Ръководството на Международния фолклорен фестивал World Folk 2016 присъжда диплом за съхранение на световните традиционни народни изкуства на маестро Кузман Кузманов, за участието на групата в Световния шампионат по фолклор 2016. „Техният труд, талант и почит към традициите заслужават признание” – се казва още в писмата.

С изненада и вълнение двамата наградени приеха дипломите, както и бурните аплодисменти на публиката. Кметът Геров благодари за празничната вечер и отправи призив да не се забравят българските корени и да следваме заветите на предците ни.

Добави коментар