Посещение на японския културен аташе в СОУ „Св. П. Хилендарски“ Златица

qkavssphzl1

На 11 март културното аташе на японското посолство в България Мивако Кибаяши бе гост на СОУ „Св. П. Хилендарски” – Златица. Тя бе придружена от Мами Коджима – учител по японски език и Николина Радивоева – служител в културния отдел на посолството на Япония у нас. Посещението им бе част от културния календар на посолството.

В двора на училището те бяха посрещнати от кмета на община Златица инж. Магдалена Иванова, директора на учебното заведение Нели Стефанова, ученици и учители, които развяваха български и японски знамена.

Музикален поздрав към гостите отправиха учениците от „Марчинг стар” и „Марчинг бенд”, под ръководството на музикалния педагог Тодор Цачев. Те поздравиха гостите с „Добре дошли” на японски език.

Японските гости бяха посрещнати с питка и мед преди да влязат в сградата на училището. Нели Стефанова ги разведе в новия корпус на училището и ги запозна с някои от най-впечатляващите събития в историята на училището. Тя припомни посещението на японския посланик преди 10 години. Тогава със средства от програма на Японоското посолство в България бяха завършени строителните дейности на новия корпус и бяха обзаведени кабинетите в корпуса. Изграждането на новия корпус позволи училището да се преобразува от основно в средно общообразователно училище.

qkavssphzl2

В кабинета по химия Даян Велков и Светлина Ангелова от X клас чрез мултимедийна презентация представиха пред гостите историята на училището и успехите на възпитаниците от учебното заведение. След представянето на училището, шестокласниците поздравиха своите гости с японската народна песен „Сакура, Сакура”.

Чрез документален филм Николина Радивоева представи културата и традициите на Япония. Тя подари на всички присъстващи карта на страната на изгряващото слънце.

В края на срещата Мивако Кибаяши и Мами Коджима запознаха учениците от VI клас с древното японско изкуство оригами. Интерес у учениците предизвика легендата, че ако един човек направи 1 000 хартиени жерава, ще се сбъдне едно негово желание.

qkavssphzl3

Комуникацията между учениците и техните гости се осъществи лесно и без затруднения, тъй като дамите от Япония владееха отлично българския език.

Добави коментар