Популярността ни даде увереност, че може да развиваме туризма


• Пенчо Геров – кмет на община Чавдар, пред в. Камбана

– Г-н Геров, в едно от най-уредените села в България, има ли още неща, които трябва да се направят?

– Да има. Защото едва ли в едно населено място може всичко да се свърши. Всяко нещо, което е направено, трябва да се поддържа, а след известно време де се обновява, защото то остарява морално или материално. След встъпването ми в длъжност като кмет, се заех с нещата, които бяхме запланували да довършим през тази календарна година.

Това са няколко обекта от гледна точка на инфраструктурата – една улица, която по време на големия потоп в Чавдар през 2014 г., беше отнесена напълно. Кандидатствахме по бедствията и аварии. Отпуснаха ни средства и преди три дни направата й завърши. Изградена е изключително стабилно. Улицата е къса, но е важна, тъй като свързва едната махала с другата, по пряк път, по който се движат доста хора. Ето защо беше наложително да се направи.

Другият обект, който се забави поради обжалване на процедура е реконструкцията на ул. „Христо Ботев” – главната улица на Чавдар. Тя бе без подменен водопровод с отклоненията, който трябваше да подменим. Освен това следствие на авариите заради стария водопровод, тя не бе в добър вид, като тротоарът от едната страна бе със старите плочки. Реконструкцията бе извършена със средства от общинския бюджет.

Обновихме площадното пространство пред училището защото асфалта се бе изровил.

Имаме проект за екопътека, но закъсняхме с 30 секунди при подаването му. Сега ще кандидатстваме отново за нея. Решихме, за да не се бавим да направим някои ремонти по пътеката, която води до Казаните. Успяхме да маркираме пътя, направихме нов подход към местността, за да не се гази през реката. Над самите Казани направихме мост за да може да се наблюдават. Изградихме масички, където хората да седнат и да починат. Направихме частичен ремонт на хижа Сакаржда. Подменихме покрива на спалното помещение.

– Извън инфраструктурата, къде са насочени усилията Ви?
– По отношение на образованието – обновихме двора, създали сме условия за ефективен учебен процес. Продължаваме да даваме безплатна храна на всички ученици от I до VIII клас – закуска и обед. Храним ги в комплекс „Чавдар”, с който имаме сключен договор, като целта ни е децата да бъдат равнопоставени и да придобиват навици да се хранят на публично място.

Имаме социален патронаж, но изискванията, които са за възрастните хора и тези, които са за децата се различават и по различен начин трябва да се готви.

Проведохме празника на плодородието, който пропуснахме миналата година, заради природното бедствие, което ни сполетя. Стана хубав празник, на който много народ имаше. Състоя се и празникът на възрастните хора. Помагаме за реализирането на тези инициативи. Читалището имаше няколко изяви на фестивали, на които добре се представиха.

Това, което допринесе най-много за славата на Чавдар е новият център и спортно-туристическите атракции на „Св. Петка”. Благодарение на тях станахме медийни герои. Хубаво е, че Чавдар се прочу. На 26 октомври проектът за центъра на Чавдар бе на изложение в Рим, сред инфраструктурни проекти от България. Това ни донесе много популярност, но също така и увереност, че ние можем да развиваме туризъм. От началото на октомври до днес всеки работен ден е зает. Нает е туроператор и почти всеки ден горе на Св. Петка има около 100 – 150 деца, които играят. Това създава много живот в самия комплекс. От друга страна получаваме добри приходи, с които ще можем да открием реални работни места, без да бъдат на щат към общината.

– Какво е залегнало в проектите Ви за новия мандат?

– Моята предизборна платформа бе базирана на плана за развитие на общината до 2020 г. По отношение на инфраструктурата – довършване на събирателни колектори за отпадни води и завеждането им до пречиствателна станция за отпадни води. Имаме разработени проекти, кандидатствахме, но не стигнаха парите във Фонд „Земеделие”. Затова сега изчакваме да се отвори програмата. Имаме готов проект за довършване на тротоарите на селото и изграждане на няколко улици в най-крайните части на селото. Ще настояваме и за екопътеката до Казаните. Имаме намерение да реконструираме хижа Сакаржда, която в момента е със стаи с по 8 легла. Имаме разработен проект, в който да ги направим като апартаментчета, за да се привличат повече хора.

Най-големият инвестиционен проект е пътят Чавдар-Петрич по Тополница. Той е дълъг 7 км., от които 2 км. са направени, остават 5 км. В момента се разработва проект с помощта на Елаците-Мед. Проектът ще бъде завършен, до края на годината. Когато се отворят програмите, съвместно с община Златица ще кандидатстваме за изграждане на пътя от Чавдар до Петрич.

Основната ни цел е да търсим работни места, предвид бъдещото приключване на работата на основните медодобивни предприятия. Възложихме разработка на института „Пушкаров” за алтернативно земеделие на територията на община Чавдар, по-точно за едни 182 дка общинска земя. Имаме разработка, предстои приемането й. Идеята е свързана с производство на билки, чрез което да създадем работни места. Ако това се окаже сполучливо и успеем да създадем по-мащабно производство, бихме могли да изградим и мини предприятие, в което да завършим цикъла на билките и да ги продаваме като готова продукция.

Другата посока е да се опитаме да извлечем максимално полза от гората. Да не продаваме дървесината като материал, а да я продаваме като продукт. Да се опитаме да произвеждаме палети. Интересното е, че докато всички масово се възмущаваха, че много се сече гората, сега няма  кой да работи в гората. Никога не сме имали по-лоши резултати от дейността в гората отколкото през 2015 г. Три фирми, с които имахме сключени договори, поради липса на хора не отсякоха дървесината и ние не получихме парите. Бяхме изправени пред угрозата да не успеем да снабдим местното население с дърва. И това не е само при нас. Тези, които возеха дървата с конете изчезнаха. Може би причината е, че нашата гора е стръмна и добивът на дървесина е труден.

Ние създадохме и едно акционерно дружество, с което се надяваме, че ще можем да кандидатстваме по програмите, за да изградим едно такова дървопреработващо предприятие.

За съжаление в момента всички общини чакаме, защото още не са отворени програмите по Развитие на селските райони.

– Разрешен ли е проблемът с водоснабдяването?

– За мен проблемът с водоснабдяването в Чавдар е напълно решен. Направихме много – пречиствателната станция работи. В плана за 2016 г. сме заложили изграждане на още един резервоар за всеки случай. Няма какво да се прави в близко бъдеще.

Ако говорим за далечна перспектива, може би трябва да се предвидят средства за подмяна на тръбите от „Кьой дере” до Чавдар, които са стоманени, на 25 – 30 години.

– Какво предвиждате за още по-голямата популярност на Чавдар?

– Тази популярност ако не я поддържаме, много лесно може да изчезне. За това сега провеждаме консултации, търсим най-различни становища какво във времето трябва да добавим на Св. Петка, за да бъде комплексът по-атрактивен. В тази връзка съм водил разговори с частни инвеститори и имам обещанието на Никола Мутафчиев, че през пролетта ще започне изграждане на къщички за преспиване.

Това което се прави, трябва да се експлоатира. Имахме идея да изградим плувен басейн, но се оказа, че издръжката му за годината ще е 40 000 лв., което не бихме могли да си позволим.

Опитваме се да внушим на чавдарчани, че трябва да започнат да се занимават с къщи за гости, но засега това не се получава. Може би защото доста от хората работят в големите компании и не разчитат на подобен бизнес.

– Ще продължи ли дейността си Сдружението на кметовете от седемте общини?

– Силно се надявам да бъде така. Имаме общи неотложни неща, които ако искаме да се случат трябва да си съдействаме. Става въпрос преди всичко за транспортна схема, която 4 години я мъчихме и нищо не стана. Преди месец сглобихме една обща схема, но не знам дали ще стане факт. Аз разбирам, че всеки кмет трябва да защитава интересите на общината. Нито една фирма превозвач не желае да пуска начесто автобуси, за двама или трима пътници, защото е икономически неизгодно. Или трябва някой да доплаща, а общините не могат да си го позволят. Мисля, че този конкурс ще се провали след това ще се наложи кметовете да се съберем, да забравим личните си пристрастия и да се разберем по този въпрос.

Ако говорим за по-мащабни неща, би трябвало да благодарим на бившия депутат Росен Илиев, че ни направи 7 общини, благодарение на което всичко това успя да се случи. Нито Чавдар, нито другите населени места щяха да изглеждат така както са, ако бяхме една община. Освен това капацитетът е малък да се направят проекти за всички населени места, а и трудно се кандидатства, докато сега община Чавдар, най-малката община, има същите права като Пирдоп и Карлово.

Добави коментар