Покорихме два родопски върха

Туристическо дружество „Свищи Плаз-2013“ гр. Златица с помощта на Дънди Прешъс Металс и Община Златица покори два родопски върха, посети извора на река Арда, пещерата Дяволско гърло и Ягодинската пещера.

Сутринта на 7-ми август група от тридесет туристи тръгнахме с ученически автобус, спазвайки всички противоепидемични мерки. Дългият път от 217 км. от Златица до Смолян беше изпълнен с положителни емоции и страхотни гледки. Направихме почивка край Бачковския манастир – скътан в полите на Родопите. В Смолян посетихме Планетариума и направихме пътуване в Слънчевата система.

Следващият ден беше изпълнен с предизвикателства. Шофьорът  Димитър Ив. Димитров  показа висок професионализъм по изпълнения със завои път до село Горна Арда, където освен голямото количество машини, ремонтиращи пътя, се разминавахме с коли от цяла България. Спряхме за кратката почивка в с. Могилица, където се намира най-голямата лъжица в света. Надвисналите облаци и първите капки дъжд не ни разколебаха и заедно с местния планински водач Аделин Голевq групата се отправи към извора на река Арда, намиращ се в мистичните родопски гори. Преходът не беше труден и често спирахме до малки, бистри изворчета. Изненадахме се от температурата на водата в извора на река Арда – 3 градуса. Нашият водач ни разказа местна легенда:  уморено от дългото изкачване магарето на Настрадин Ходжа се напило със студената вода и умряло, а наблизо беше неговият гроб. Ние с веднага попитахме защо на него има кръст. „Защото е купено от християнина – Хитър Петър“ – беше отговорът му. Е, посмяхме се и ние…

След извора нашият поход  продължи около час към двата върха – Голям Ардин връх (1731 м. надморска височина) и Малък Ардин връх. Въпреки, че беше само с 10 метра по-нисък, вторият от тях ни посрешна със силен вятър и дъжд, което ни принуди да направим престоя си на него много кратък. Все пак се насладихме  на прекрасната гледка и направихме чудесни панорамни снимки. Нашият водач ни показа в далечината някои гръцки върхове и острови. След дългия преход групата се отдаде на заслужена почивка и обяд в „Дядовата ряка“. Бяхме изненадани да срещнем толкова много хора в планинската пустош!

Третият ден беше малко по-различен – членовете на туристическо  дружество  „Свищи плаз – 2013“ посетихме  две от най-известните български пещери. В Пещерата Дяволско гърло се запознахме с мистичните истории за изчезнали хора и огромно количество дървесина в нейните недра. Някои от посетителите оставяха важен за тях предмет с надеждата да се сбъдне съкровено тяхно желание. Ягодинската пещера ни изуми с красивите си пещерни образувания – сталактити, сталагмити, сталактони и бисерните пещерни перли.

Последната почивка по пътя към Златица беше село Михалково – известно с изворната си газирана вода. Може би поради дългото, почти 12 часа пътуване, с голяма радост посрещнахме  надписа „Златица“. Както каза един от туристите, след толкова много километри се оказа, че това е най-хубавата табела. Въпреки дългия преход, участниците в тридневното предизвикателство се завърнахме изпълнени с много положителни емоциии, най-вече възхитени от красота на Родопа планина.

Самуил Младенов – ученик от 11-а клас на
СУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Златица