Поклон пред паметта на руските летци, загинали край Душанци

На 5 май, по повод Деня на победата, се състоя поклонение пред паметника на загиналите преди 72 години съветски летци, който се намира на пътя между Душанци и Антон. На поклонението присъстваше делегация от посолството на Руската федерация в България, в състав Илия Кузмин – аташе, Евгения Суслова – аташе и прессекретар. Присъстваха кметовете на общите Пирдоп и Антон – Ангел Геров и инж. Стоян Гарчев, зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева, кметът на Душанци Валентин Петров, Мариана Делчева – председател на клуб „Русофили”, представители на клуб „Традиция”, Съюза на ветераните.

Поклонението бе открито от Вера Бойчева, която припомни трагичната съдба на петимата руски летци от 861 бомбардировъчен полк. На 26 септември 1944 г., при неизяснени причини те загиват край Душанци. Кратко слова произнесе Илия Кузмин, в което изрази силната признателност на руския народ към загиналите съветски летци.

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на петимата пилоти. Пред техния паметник бяха поднесени цветя от името на общините Пирдоп и Антон, кметство Душанци и граждани.

 

Добави коментар