Поклонение на Бакаджик по повод 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за България

PoklonenieBakadjik

На 1 юни на Братската могила на Бакаджик, се състоя поклонение по случай Деня на Ботев. Присъстваха кметовете на общините Пирдоп и Златица Ангел Геров и инж. Магдалена Иванова, зам.- кметовете на двете общини – на Пирдоп Вера Бойчева и на Златица инж. Цветан Хаинов, председателите на ОбС – Пирдоп и ОбС – Златица – Мария Шентова и Асен Плахов, секретарите на двете общини Николина Божкова и Теодора Петрова, общински съветници от Пирдоп и Златица, граждани.

Слово за 140-годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и за загиналите за свободата българи произнесе инж. Магдалена Иванова. В него тя припомни спомените на Никола Обретенов за трагичната смърт на поета-революционер във Врачанския балкан. Служители от ОбА – Златица рецитираха стихове, посветени на борбата за свободата на България, сред които бе „Плач по Ботев” от Стефан Цанев.

С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на Христо Ботев и падналите за свободата на България. В знак на признателност, паметникът бе отрупан с венци и цветя от името община Пирдоп и община Златица, ОбС – Пирдоп и ОбС – Златица, БАС – Пирдоп, политическите партии БСП, ГЕРБ и ЕНП, граждани. Поклонението завърши с тържествена заря.

Добави коментар