Поклод пред паметта на Апостола

По утвърдена в последните години традиция на 19 февруари пред мемориала на Васил Левски на рида „Гълъбец”, община Мирково организира възпоменателно честване по случай 146 годишнината от гибелта на Апостола на Свободата. Присъстваха зам. областният управител на София област Николай Борисов, кметовете на общините Мирково и Пирдоп – Цветанка Йотина и Ангел Геров, председателят на ОбС – Мирково Павел Данкин, зам.-председателят на ОбС – Пирдоп Евгени Додов, кметът на Буново Николай Точев, представители на „Елаците-Мед” АД и представители на „Геотехмин” ООД, Регионален клуб „Васил Левски“, представители на ПП ВМРО, ученици от ОУ „Георги Бенковски” Мирково, жители и гости на община Мирково.

Слово за личността и безсмъртното дело на Апостола произнесе Милена Петровска – председател на читалище „Светлина” – Буново. В него тя припомни факти от живота на Васил Левски, като подчерта, че въпреки непрестанния ход на времето обесеният Левски е жив, тъй като неговите завети и дело са все още живи. Милена Петровска прочете и обръщение по повод честването от името на проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин“ ООД и от инж. Драгомир Драганов – изп. директор на „Елаците-Мед” АД.

Животът и делото на Васил Иванов Кунчев бяха припомнени и в словото на Николай Борисов.

Ученици от ОУ „Г. Бенковски” Мирково рецитираха патриотични стихове и пяха патриотични песни. След тях тържеството продължи с патриотични песни, изпълнени от женска вокална група „Соколов камик” към читалището в Буново. В честването участие взе и мирковският клуб Традиция „Поп Недельо”.

Паметта на Левски бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене, а пред неговия паметник бяха поднесени венци и цветя от името на общините Мирково и Пирдоп, общинските съвети на Мирково и Пирдоп, „Елаците-Мед” АД и „Геотехмин”, Регионален клуб „Поп Недельо” с. Мирково, Регионален клуб „Васил Левски“, ВМРО, граждани.