Поетесата Стефка Данева представи новата си книга „Тафта“ в Пирдоп

Tafta

На 10 май в библиотеката на читалище „Напредък 1869” – Пирдоп се състоя представяне на най-новата книга на поетесата Стефка Данева „Тафта”. Инициативата за тази среща е на Инер Уил Клуб Пирдоп, съвместно с библиотеката на читалището. На представянето на книгата присъстваха дамите от Инер Уил Клуб Пирдоп, гости, медии.

Антоанета Кафеджиева направи представяне на поетесата Стефка Данева, като сподели за своето познанство с нея и прочете няколко стиха. Поетесата е родена в Нова Загора, живее в Пазарджик. Педиатър по професия, поет – по душа. Автор е на няколко поетични книги за възрастни и за деца. Отличавана е в редица национални конкурси. Д-р Данева от години подкрепя каузите на “Ротари”, почетен член е на Инер Уил Варна. Автор е на химна на Инер Уил България.

Стефка е много земна, много одухотворена, жизнена жена. Творбите й са посветени на настроенията, страстта, жаждата за любов, бушуващи в женската душа. Поезията й е изпълнена с топли истории, нарисувани с искрящи цветове. Лирическият герой се движи между илюзията за нещата и самите тях в търсене на равновесие, на близост, на надежда.

Художникът Славчо Славчев, който е автор на корицата и на картините в стихосбирката, също разказа пред присъстващите за съвместното сътрудничество с поетесата, като взаимно черпят вдъхновение от своите творби. Той определи поезията й като зряла, тъй като това е една жена, видяла две и двеста.

Стефка Данева, на свой ред, благодари за доверието и гостоприемството на дамите от пирдопския Инер Уил Клуб. Тя сподели, че при подготовката за издаването на книгата, Инер Уил Клубове от цялата страна са се включили във финансирането, като предварително са купили от бройките. А първото представяне на вече издадената стихосбирка се реализира именно в Пирдоп, тъй като тукашният клуб е бил първият, който е откликнал.

За себе си, поетесата сподели, че е благодарна на Бог, че в тези късномладежки години от живота й праща такива добри хора и приятели, с които да може да усети и да бъде себе си по друг начин. „„Тафта” е книга, писана от жена, но не е ясно дали е само за жени, или само за мъже. А писането на поезия е голямо лечителство за душата на поета” – загатна още Стефка Данева. Тя прочете две от стихотворенията си – „Несподелена мъжка любов”, „Ерато” и „Сляпата неделя” и сподели още, че такива стихове не могат да се напишат и разберат на 20 или 30 години, а много по-късно.

С емоционален прочит на стихове в представянето се включиха преподавателите от ПГТХТ „Никола Димов” Пирдоп Диана Петрова и Евгений Димитров.

В края на срещата, от името на библиотеката, Захарина Бодурова подари на гостенката книгата „Град Пирдоп в миналото и сега” на Методи Стоянов, а тя на свой ред предостави екземпляри от „Тафта” и две детски книжки на читателите от града.

От името на Инер Уил Клуб Пирдоп и Ротари Клуб Пирдоп, Валентина Чобанова поднесе букет и кошница с цветя и благодари за прекрасната вечер.

Желаещите получиха автографи и пожелаха здраве и много творческо вдъхновение на Стефка Данева.

Добави коментар