Подменен бе покривът на храма „Св. Георги“ в Златица с дарения от „Елаците-Мед“

poseshtenie_cyrkva_zlatica

На 15 август Българската православна църква отбелязва празника „Успение на Пресвета Богородица”, посветен на смъртта /успението/ на Божията майка. На този ден апостолите дошли от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Според християнската традиция във всички храмове се извършва тържествена света литургия, а след нея се освещават обредни хлябове, които след това се раздават за здраве и за починалите близки.

По случай светлия християнски празник, в църквата „Св. Георги” – Златица, отец Йордан Георгиев извърши празнична литургия. Присъстваха много миряни. Специални гости на празника бяха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, изп. директор на Елаците-Мед АД инж. Добри Цветков, София Торолова – административен директор в компанията.

 

На излизане от храма, инж. Магдалена Иванова и инж. Добри Цветков дадоха блиц интервю пред местните медии.

 

Инж. Добри Цветков

– Като истински християни, присъстваме днес на празника „Свето Успение Богородично” в златишкия храм. Посещението ни в църквата „Св. Георги” – Златица е продиктувано и от прекрасни взаимоотношения, които имаме с община Златица и Общинския съвет, както и във връзка с направеното от нас дарение за подмяна на покрива на църквата.

В основата на всички дарения, които се правят от Елаците-Мед и Геотехмин стои д-р инж. Цоло Вутов. Те се правят не само за Златица, а за всички общини, на чиято територия работи компанията. Всички дарения се правят безкористно и не само за църкви, но и за училища, детски градини, детски площадки.

 

Магдалена Иванова:

– Искам да честитя празника на всички християни. Искам лично от мое име и от името на община Златица да благодаря на инж. Добри Цветков и на д-р инж. Цоло Вутов за безвъзмездното дарение, което направиха, благодарение на което бе подменен покривът на църквата. Той бе почти разрушен поради което дъждовната вода влизаше в църквата и рушеше нейните стени. Чрез ремонта ще успеем да запазим красивите стенописи.

Чрез дарението от Елаците-Мед АД и Геотехмин ООД бе извършена цялостна подмяна на покривната конструкция на църквата. Там където бе необходимо, се подмениха дървените елементи, направи се нова скара, подмени бяха циглите и капаците.

Добави коментар