Пирдоп отпразнува своя празник

Praznik_Pirdop_2015
На 1 август по традиция, край Еленската базилика бе честван Празникът на Пирдоп. Гости на празника бяха областният управител на София област Росица Иванова, кметът на община Чавдар Пенчо Геров, Константина Градева – директор „Безопасност, здраве, околна среда и връзки с обществеността в „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, инж. София Торолова – административен директор в „Елаците-Мед” АД, общински съветници, шефове на държавни институции, директори на учебни заведения, представители на бизнеса.

На този ден по традиция Пирдоп посреща делегация от побратимения руски град Егоревск. Тази година тя бе от трима души – Александър Никитин – кмет на Егоревск, Любов Сквaрцова и Наталия Гладьшева – директорки на учебни заведения в града.

Празникът на Пирдоп започна с изпълненията на танцовия състав към читалище „Светлина” с. Душанци. Танцьорите показаха завидно майсторство в изпълнението на народни хора. В края на тяхното изпълнение бяха развети българското и руското знаме.

Кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов отправи приветствени слова към своите съграждани за здраве, благополучие и успехи. Той изрази своята благодарност към спонсорите на празника – „Геотехмин” ООД, „Геотрейдинг” АД, Елаците-Мед АД, Аурубис България АД, Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД, Рейж ООД, Стройинженеринг ООД, МП – Металпласт АД, „СМС-С” ЕООД. По случай празника общината е получила поздравителни адреси от името на президента на Републка България Росен Плевнелиев, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, кмета на община Димитровград, Сърбия, „Дънди Прешъс Металс Челопеч” и др.

С приветствени думи към жителите и гости на Пирдоп се обърна областният управител Росица Иванова, която честити празника на присъстващите жители и гости на града. Тя изрази своето възхищение от красивата природа, заобикаляща руините на Еленската базилика. Поздравления към пирдопчани отправи и Александър Никитин. Той прочете поздравителен адрес към жителите на община Пирдоп. Александър Никитин подари голям руски самовар на кмета на община Пирдоп.

Инж. Цанко Цанов връчи почетен знак на община Пирдоп на Иван Иванов – директор на музей „Луканова къща”, за дългогодишната му обществена дейност и особени заслуги в издирване и популяризиране на историческото наследство на община Пирдоп. Решението за удостояване на Иван Иванов с почетния знак на общината бе взето от ОбС – Пирдоп, на закрито заседание, проведено на 30 юли. Иван Иванов благодари за признанието от страна на общинското ръководство и общинските съветници.

Отец х. Недко Бръмбаров извърши водосвет и поръси присъстващите граждани за здраве. По-късно той освети и курбана, за който бяха осигурени седем овце. Майстор на вкусната гозба бе Николай Николов, подпомаган от Добринка Червенкова, Ленко Рашков, Надежда Делкова, Петя Кацарова, Мирослав Бойчев, Райна Тошева и др. За всички гости се грижеха служителите от общинската администрация, които бяха облечени в червени тениски с герба и името на общината. На жителите и гости на общината те раздаваха купони за безплатна бира.

След официалната част, започна веселата част на празника, която продължи няколко часа. В програмата участие взеха певците Бойка Дангова и Райко Кирилов. Те изпълниха множество народни и популярни песни. Кръшното хоро бе извито най-напред от най-малките жители на града.

Празникът продължи до късния следобед с много музика, песни, танци и кръшни хора и ще остави незабравими спомени в съзнанието на пирдопчани и гостите от Русия.

Добави коментар