Пет години образователен център Милетия

Liatno_ushilishte-Miletia

Един мъдър човек ми беше казал: „Ученето и животът свършват едновременно. Докато е жив човек, все учи.“  А какво по-хубаво от това, докато учим, и да се забавляваме заедно. Моята професия е учител, но винаги съм възприемала ученето като двустранен процес – докато преподаваш знания, ти всъщност учиш непрекъснато от многообразието на човешките характери, от въпросите на своите ученици, от предизвикателствата, пред които всеки ден се изправяш. И докато учебната година в класните стаи е свързана с амбициозни цели и гонене на конкретни резултати, прекрасното време на лятната ваканция е пространство, което може да се изпълни с много творческа енергия и учене чрез забавление, едно време за откривателства и предизвикателства.

Така при мен с ваканцията започва и МОЯТА истинска учебна година, НАШЕТО лятно училище, които всички ние – и учители, и деца, и родители създаваме заедно с все по-смели идеи, с все по-многообразни търсения и най вече с много любов и радост.

Именно за тях, малките участници с искрящи любознателни и ентусиазирани погледи, за преподавателите, които обичат професията си учител и я назовават с гордост, за всички приятели, които ни подкрепят и вдъхновяват, е моят разказ.

Бих искала, разказвайки за петте ни приключенски седмици, отново да бъда с моите вече повече от 200 нови приятели.

Очаквайте емоционалните ни разкази  за преминалите вече летни модули.

 

 

НЕКА ДЕЦАТА ДА ПИЯТ ОТ ЧИСТИ ИЗВОРИ, А НЕ ОТ МЪТНИ ЛОКВИ

Iliana_Serafimova

• Илияна Серафимова – управител на образователен център „Милетия“, пред в. Камбана

Илияна Серафимова е магистър по геофизика, СУ „Кл. Охридски“ – София, със специализация преподавател по физика, математика информатика и информационни технологии. Работила е като преподавател по физика в СОУ „С. Савов“ – Пирдоп и преподавател по физика и математика в ЧПГЧО „Челопеч“.

В момента преподава математика в Американския колеж –  София.

Управител е на Образователен център „МИЛЕТИЯ“.

 

– Г-жо Серафимова, преди 5 години Вие споделихте с нас идеята за основаване на лятно училище. Тогава все още нямахте увереност дали има потребност от такава инициатива в нашия район. Какво се промени от тогава?

– Тогава вие бяхте хората, които ми помогнахте с популяризирането на първото лятно училище в Средногорието. Харесахте начинанието ми и ме насърчихте. Много хора бяха скептично настроени и за моя изненада, най-голям беше скептицизмът на мои колеги учители. Те не вярваха, че ще има желаещи деца и родители, които биха изпратили  децата си на допълнително платено училище през ваканцията.

Първото лятно училище стартира в Комплекс „ Борова гора“, прекрасно място сред природата. Получих подкрепа от собствениците на комплекса. Имахме възможност да използваме цялата база на комплекса.

Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, безрезервно ме подкрепи и ми помогна с организирането на транспорта. Тогава желаещите бяха около 40, а бяхме готови да работим и само с един. Сега вече през инициативите на Милетия са преминали над 200 ученици. Някои от тях са редовни участници в нашите летни модули.

Liatno_ushilishte-Miletia-5

За тези 5 години аз и моят екип продължаваме да усъвършенстване и обогатяваме програмите на лятното училище, подготвяме се през цялата година за летните ангажименти, използваме както собствения си опит, така и най-добрите практики в организирането на летни лагери в България и по света.

Вярвам, че когато човек създава нещо с любов и добри намерения, нещата се случват по прекрасен за всички начин.

Liatno_ushilishte-Miletia-2

– Какво ще кажете за участниците в лятното училище?

– Впечатлена съм от тяхната любознателност, изявено чувство за справедливост и степента на съзряване пред нас. Освен знания и забавления, ние ги учим на истинска комуникация,  общуване без агресия, толерантност.

Екологичното възпитание е сериозно застъпено.

– От къде черпите вдъхновението при работата си?

– Децата са истинското вдъхновение. Невероятно е общуването с тях. С каква лекота приемат нашите предложения за учене чрез забавления и игри. Бързо реагират на нашите предварително замислени т.н „методически единици“ и още по-бързо реагират на нашите моментно сътворени предложения, в повечето случаи вдъхновени от тях. Те наистина  представляват активната страна и според техните емоционално продиктувани желания, често планираните дейности за деня се променят в движение.

– Кое е различно в лятното училище?

– Училище е, защото децата научават, но без да учат трудни уроци, или да повтарят неразбираеми дефиниции. Чрез забавна методика на преподаване и съпреживяване, децата сами стават откриватели. Лятното ни училище Liatno_ushilishte-Miletia-3предлага изобилие от физически активности, като: плуване, колоездене, катерене на стена, борба, волейбол, футбол, планинско ориентиране, екскурзионно летуване. Всеки модул от лятното училище предлага нещо специфично, като основна тема. Това позволява доближаването на интересите на различни ученици. Всяка година предлаганите дейности се различават.

Разбира се, през всичките тези години ние се стремим да подобряваме организацията, комуникацията,  атрактивност и полезност на дейностите.

– Разбираме, че през годините екипът от преподаватели е увеличен. На кого бихте искали да благодарите?

– Благодарна съм на хората, с които започнах. Това бяха мои колеги, приятели и близки. На тях споделих идеята си за първи път преди пет години.  Не се говореше за заплащане, обсъждахме готовността да работим за каузата. Това са хората, които са с мен и досега.

Това са преподаватели от различни училища в Средногорието. Благодарна съм на родителите, те ни се довериха безрезервно.

– Възнамерявате ли да разширите дейностите на центъра, освен предлаганите летни програми?

– През септември започва да действа частна занималня в гр. Пирдоп, която е насочена за малките ученици.

Ще стартира и съботно-неделна школа по математика.

Въвеждат се индивидуални консултации по всички учебни предмети, като за това към центъра ще бъдат прикрепени различни специалисти.

Liatno_ushilishte-Miletia-4

Целта е да поддържаме стремежа на учениците към образование и все по-уверена самоподготовка.

Много често при срещане на трудности по дадена учебна дисциплина, учениците или се отказват да учат, или остават много пропуски в знанията, което води до отвращение към съответната учебна дисциплина, или изобщо към училището, като институция. Ако учениците получават навременна помощ, това може да промени нагласата им към положителна.

Вярвам, че децата имат право да пият от чисти извори, а не от мътни локви!

 

Добави коментар