Петровден – Празник на Душанци

УТИ БЪЧВАРОВ ПРИГОТВИ ПРАЗНИЧНИЯ КУРБАН

praznik-dushanci2015-3

На 27 юни, последната събота от месеца, по традиция в Душанци се отбелязва Петровден – празникът на селото. И тази година, напълно преобразеният площад „Свобода”, бе преизпълнен с хора – местни жители и много гости. Кметът на селото Вера Бойчев, която има амбицията и успява да реализира своите оригинални идеи по повод всеки един празник и сега изненада всички с поканата на известния телевизионен кулинар и актьор Ути Бъчваров, който приготви традиционния празничен курбан, по душанска рецепта, спазвайки зорките инструкции на майстор Стойчо. За целта известният телевизионен водещ бе докарал огромен меден казан, чийто капак се вдигаше и поставяше посредством специален механизъм. И както се изрази Ути, „шест овчици се бяха хлъзнали в него!..”

Гости на празника бяха народният представител от „БСП – Лява България” Корнелия Нинова, кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, председателят на ОбС – Пирдоп Райна Алдева, кметовете на общините Златица и Антон инж. Магдалена Иванова и Цонка Гешева, инж. София Торолова – административен директор на „Елаците мед”АД, представители на „Геотрейдинг”, общински съветници, бизнесмени от района.

praznik-dushanci2015-4

Приветствено слово произнесе кметът на Душанци Вера Бойчева. Тя направи кратка ретроспекция на всичко онова, което през последните години е променило облика на селото. В момента тече изпълнението на проект за основен ремонт на читалището. Тя изказа благодарност към всички, които работят за Душанци и са съпричастни към неговото развитие.

Вера Бойчева изказа благодарност на хората, които финансово са подпомогнали празника – „Елаците мед” АД, „Дънди Прешъс Мталс Челопеч”ЕАД, „Аурубис България”АД, „Асарел Медет”АД, „Геотрейдинг”, „Стройинженеринг”, МП „Металпласт” и др.

Кметът инж. Цанко Цанов също отправи поздрав към душанчани и техните гости и изказа благодарност към Вера Бойчева не само за отличната организация на празника, а и за всичките й усилия и успешно реализирани проекти, като кмет на селото.

praznik-dushanci2015-5

По случай празника на селото бяха получени поздравителни адреси от Обл. управител на Софийска област Росица Иванова, от трите големи предприятия в района – „Елаците мед” АД, „Дънди Прешъс Мталс Челопеч”ЕАД, „Аурубис България”АД, „Асарел Медет”АД, „Геотрейдинг”, от ръководствата на съседните общини.

Празничната програма бе открита от двата самодейни танцови състава към читалище „Светлина”, които наскоро се завърнаха от фестивал в Гърция, където се представиха отлично. Момиченцата и младите девойки заситниха, мъжете вдигнаха на раменете си момчетата и над главите над всички се развя трибагреника.

В празничния концерт със свои изпълнения се включи и зам. ректорът на ЮЗУ „Н. Рилски” проф. д-р Кирил Костов, Вероника Начева, Женският хор към читалище „Светлина”. Музикалните и танцови изпълнения се редуваха с рецитация на вълнуващи стихове. Прозвуча и легендата за Душан войвода.

praznik-dushanci2015-1

Организирана бе томбола с много награди, най-голямата от които бе телевизор. Ути Бъчваров бе натоварен да бъде и председател и на кулинарната изложба, в която душанчанки показаха ненадминатите си умения. Първото място бе присъдено на Елка Георгиева за баницата й с точени кори.

praznik-dushanci2015-2

Дойде и един от най-важните моменти – освещаването на курбана. Напосредствено преди това екипът на Ути прибави в казана огромна буца масло и една кофа накълцан джоджен. Отец Недко Бръмбаров освети гозбата и поръси за здраве и благополучие всички наоколо.

Всеобщо бе мнението, че курбанът бе невероятно вкусен.

Веселието на празника продължи до вечерта.

 

Добави коментар