Петровден – Празник на Душанци

PraznikDushanci
Отдавнашна е традицията празникът на село Душанци да се чества на православния празник Петровден. Тя бе спазена и тази година, като веселието се състоя на 25 юни в центъра на селото. Бяха разпънати много палатки, под които се бяха настанили жители и гости на Душанци. Неизменно присъстваха скарата и сергиите с изкушения за децата.

Началото на тържеството бе обявено от водещата Златка Кънева. Тригласният женски хор към читалище „Светлина 1910” изпълни „Песен за Душанци”, чийто текст е написан само преди два месеца от Татяна Балова, музиката е на Хайгашод Агасян, а аранжиментът е на Владимир Цанев. Златка Кънева рецитира и свое стихотворение за родното село. Кметът Валентин Петров откри празника с приветствие. „Постигнатото до тук е предизвикателство да бъдем по-отговорни и да полагаме повече усилия, за да можем да се радваме на още успехи. Годината бе изпълнена с предизвикателства за всички нас, но ние ще продължаваме с малки стъпки да се движим напред. Обединява ни възможността, развитието на Душанци да бъде наша обща кауза. Отправям своята благодарност към хората, които с делата си творят бъдещето на прекрасното ни село. Честит празник! Бъдете благословени и честити! Нека в домовете ви има винаги любов и разбирателство!” – завърши кметът Валентин Петров.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров също отправи сърдечни поздравления към присъстващите за здраве, щастие и креативност. Като символ на здравето и плодородието, Ангел Геров поднесе житни класове и огромна китка здравец на кмета на с. Душанци. Спонсори на празника тази година бяха Павел Николов, управител на „Ванеса Кар” ЕООД, инж. Иван Велин, управител на ТрансБилд ЕООД, Тим Курт, изп. директор на „Аурубис България”АД, инж. Добри Цветков, изп. директор на „Елаците Мед”АД, д-р инж. Илия Гърков, изп. директор на Дънди Прешъс Металс Челопеч, Иван Вутов, изп. директор на „Геотрейдинг”АД, Борис Марков, управител на „Маркони груп лес”, Георги Ватахов, управител на „РЕИЖ”ООД, Димитър Иванов, управител на „Даркомет” ООД, Дамян Ненов, управител на АкваПром, Иван Миндилов, Костадинка Медарова, Иван Георгиев, Стефан Чобанов, Георги Бонев, Иванка Георгиева, Любомир Семков, кооперацията на овцевъдите в Душанци, Стефан Андреев, Марин Костадинов, Райна Петкова, Станислав Велев, Мартин Нейчев. Поздравителни адреси до кметство Душанци са получени от инж. Магдалена Иванова, кмет на община Златица и от инж. Делчо Николов, изп. директор на Асарел Медет АД.

В програмата на празника се включиха всички самодейци от читалището – от най-малките до най-големите танцьори, мажоретките и дамите от тригласния хор.

Мажоретките към читалището, с ръководител Цанка Камберова, изпълниха танц за България с дълги трицветни платна, както и танц на пеперудите. Първото фолклорно изпълнение бе нестинарски танц, като след това по-малките възпитаници на Камелия Иванова изпълниха ръченица, Дайчово хоро и Петрунино хоро, както и различни хореографии, които предизвикваха бурните аплодисменти на публиката.

След концерта на самодейците, водещата обяви, че ще се проведе Петровденско надиграване. В него взеха участие хора от публиката, които имаха за задача да танцуват под звуците на различни стилове музика, пускана от диджей Дако и диджей Мариан.

Отец Недко Бръмбаров отслужи света литургия за здраве и благополучие и освети курбана. Празникът продължи до късно през деня с музикалните изпълнения на известния оркестър „Орфей” Пловдив.

Добави коментар