Песни и танци в чест на традиционния празник на х. „Мургана“

PraznikHMurgana

На 16 юли Туристическо дружество „Мургана” – Челопеч отпразнува своя 80 годишен юбилей, ведно с традиционния празник на хижа „Мургана“.

Гости на празненството бяха кметовете на общините Челопеч и Пирдоп – инж. Алекси Кесяков и Ангел Геров, председателите на ОбС Челопеч и Златица – Николай Николов и Асен Плахов, председателят на ТД „Паскал” Иванка Сараджова, представители на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” и „Елаците-Мед” АД, общински съветници, служители на ОбА, бивши председатели на ТД „Мургана”, жители и гости на Челопеч, туристи.

Поздравление към присъстващите отправи кметът инж. Алекси Кесяков. Той им благодари, че са уважили празника и им пожела приятно прекарване. Поради отсъствието на свещеник, на шега кметът на общината освети празничния курбан. Поздравление към присъстващите отправи и председателят на ТД „Мургана” Кръстьо Вътев. В знак на благодарност той връчи почетни плакети на кмета инж. Алекси Кесяков и на Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД, в лицето на Александър Цанов – мениджър по безопасност и здраве в компанията.

Веселото настроение на празнуващите се зареждаше от песните на вокална група за туристически песни „Ехо” към ТД „Орлово гнездо” – Казанлък, с ръководител Валентин Узунов. След тях на импровизираната сцена се изяви мъжката фолклорна група „Огражденската четворка”. Техните изпълнения провокираха туристите да извият кръшно хоро на поляната пред хижа „Мургана“. Наслада за публиката доставиха и фолклорните изпълнения на Светослав Жилев от Гоце Делчев.

Присъстващите можеха да видят фотоизложбата на клуб по планинарство „Приятели в приключение” към ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Челопеч, с ръководител Димитър Петров. Специално за празника група туристи бяха организирали поход от с. Челопеч до хижата.

ИСТОРИЯ НА ТД „МУРГАНА“ ЧЕЛОПЕЧ

Туристическо дружество „Мургана” е основано през 1936 г. по инициатива на Вълчин Вълчинов, Марин Тодоров, Никола Николов, Пенко Стоянов, Петко Петров, Харитон Попов, Цвятко Иванов. По-късно е било избрано ръководство, с председател Цвятко Йоакимов Иванов. Броят на членовете е бил около 40 души. В годините след войната временно прекъсва дейността си.

На 13 февруари 1964 г., на Учредителна конференция, председателствана от Илия Калугеров, се решава възстановяването на Туристическо дружество „Мургана” и построяване на туристическа хижа. От тогава до сега то не е прекъсвало дейността си. Понастоящем негов председател е Кръстьо Вътев.

По инициатива на Туристическото дружество, на 17 юли 1967 г. започва изграждането на хижа „Мургана”. Тя е разположена на 1430 м. над Челопеч в югозападното подножие на връх Мургана, в местността „Тополов кладенец”. Строежът на хижата преминава под ръководство на Петър Петров. Благодарение на неговата находчивост и инициативност, освен собствени средства на ТД „Мургана”, строежът на хижата е бил подпомогнат и от местни предприятия и организации.

Хижата тържествено е открита на 25 юни 1972 г. и е наречена „Бисерът на Стара планина”.

Главен изходен пункт за хижа Мургана е с. Челопеч. От нея до връх Мургана има един час път. Панорамната гледка е прекрасна, а при безоблачно време могат да се видят високите части на Рила, Пирин и Родопите.

Хижа Мургана предлага изключително добри условия за отдих и привлича много туристи.

 

 

Добави коментар