Пенсионерите в Смолско отпразнуваха достоен юбилей

 

 

 

 

С много голямо задоволство искам да разкажа за един колектив на възрастни хора, за един клуб на пенсионера, който се роди от нищото. Буквално изникна от пепелта, дойде след много трудности и заживя един смислен живот, благодарение на някои прекрасни хора, които му помогнаха. И сега след 10 изживяни години, хем е трудно, хем е приятно да го нарисувам с думи.

Този клуб се роди на 6 септември 2008 г. в сградата на ПК „Пчела”, която се намира на центъра в Смолско. Новосъздаденият клуб беше наречен „Зора”, а негов председател е Георги Балканджиев.

И този клуб днес чества една достойна юбилейна годишнина. Празненството се състоя в красивата местност край още по-красивия параклис „Св. Св. Петър и Павел”, току до селото. С подобаващо мнозинство, членовете на клуба – повече от 60 човека – уважиха с присъствието си своя празник. А там, като заслужили помагачи за създаването му бяха поканени и присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина и кметът на кметство Смолско Димитър Райков. Там беше зам.-кметът на общината Велко Лисев, както и бившата председателка на кооперацията Минка Козарева. Всички те поднесоха подаръци, които бяха приети от председателя на клуба.

След като поздрави членовете и гостите на празненството, Георги Балканджиев:

„Най-напред искам да благодаря на онези, които ни помогнаха да създадем нашия клуб. Горещо благодаря на г-жа Козарева, която след като ни предостави помещението, подсигури ни всички материали за ремонта му и ни закупи масите, столовете, пердетата и корнизите. Благодаря на покойния наш първи член Димитър Манчев, който ни зае 200 лв. за закупуване на материали за бюфета. Горещо благодаря на Цветанка Йотина, която ни помогна с регистрацията, а също и с финансова подкрепа. Открихме клуба с ръководство Георги Баланджиев – председател, Евгени Буров, Димитър Андреев и Марийка Цанкова – членове, с колектив от членове 157 души. А през периода сме направили редица подобрения, разширения и изменения на помещението. Увеличени бяха консумативите за ползване при бюфета. Подменени са столовете и масите. Организирахме достатъчно екскурзии, посещения на приятелски клубове до Пирдоп, Чавдар, Петрич, Бенковски, Мирково, Байлово, Раковица, Тетевен и Оряхово. Заедно с читалището сме празнували всички календарни празници. Почитаме и празнуваме всички 80 годишни наши членове. Отпускали сме еднократни помощи на слаби и закъсали членове.

Обширното и уютно клубно помещение е било използвано за събрания, семейни тържества, чествания за юбиляри, дори и за помени. Клубът се сработва отлично с членовете и ръководството на читалището”.

След него Цветанка Йотина поздрави присъстващите и обяви като подарък екскурзия за членовете до Оряхово. Димитър Райков приветства и честити празника, като подари красива картина за клуба. Организаторите на тържеството бяха поръчали голяма торта със свещи.

За прекрасното настроение се погрижи диджей от Лесново, който поднесе чудесни хора и танци, поведени от председателя Балканджиев и кмета Димитър Райков. Поздравления от ръководството постъпиха към Цветанка Йотина, Минка Козарева и Димитър Райков, като израз на благодарност за оказаната помощ. За увековечаване на юбилея беше направена обща снимка, която след увеличение ще краси клубното помещение.

Веселията продължиха до късния следобед на 11 септември сред китната природа край „Сталинов рът”.

И днес, читателю мой, ако клубът на пенсионера го нямаше, животът на възрастните хора в Смолско щеше да бъде друг. Сутрините там са търсени и силно очаквани. На обширната, открита тераса към клуба се събират на кафе и раздумка повече от 30 жени, които шумно обсъждат домашни, градински и житейски проблеми и достижения. А вътре на обширна маса при мъжката компания се чуват вицове, смях, политика и спомени от изживяно време. На бюфета се предлагат разнообразни безалкохолни напитки, чайове, бонбони и др. Членовете биват обслужвани от Донка Караспасова, експедитивна с хубаво и по-евтино кафе. На специалното табло са наредени грамоти, поздравителни адреси. Там се съхранява абонаментът на местен вестник. Помещението е светло, уютно и ухаещо от многото цветя, грижливо поддържани от служителката. А музиката, дошла от телевизора поднася приятна и обичана атмосфера. Клубът е средище посещавано от всички, които пожелаят.

Искам да честитя 10-годишния юбилей на тези хора, гледащи с увереност към своето бъдеще.

Димитър Андреев – зам.-председател на клуба

Добави коментар